UN rezolucijom traži bezuslovno primirje u Libiji

Prijedlog je usvojen sa 14 glasova za, dok je Rusija bila suzdržana (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju kojom se traži bezuslovna uspostava primirja u Libiji, kao i poštivanje embarga na uvoz oružja u tu zemlju, povlačenje svih stranih plaćenika i nemiješanje članica UN-a u krizu u toj afričkoj zemlji, javila je Anadolija.

Prijedlog rezolucije Vijeću sigurnosti je podnijela Velika Britanija i to u sklopu inicijative za uspostavu trajnog primirja u Libiji.

Prijedlog je usvojen sa 14 glasova za, dok je Rusija bila suzdržana.

Delegacija iz Moskve nezadovoljna je bila pominjanjem stranih plaćenika, ali nije iskoristila pravo veta, već je bila sudržana.

Rezolucijom se traži hitna i bezuslovna uspostava primirja u Libiji, a od članica UN-a se traži da se ne miješaju u krizu i poštuju zabranu slanja oružja u Libiju.

U tekstu rezolucije dalje se traži primjena zaključaka donesenih na mirovnoj konferenciji koja je prošlog mjeseca održana u Berlinu, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zadužen je da pripremi dokument koji će sadržavati uvjete i prijedloge potrebne za nadzor poštivanja primirja u Libiji.

Kriza od svrgavanja Gaddafija

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar Gaddafi.

Snage predvođene Khalifom Haftarom su u aprilu prošle godine pokrenule napad na Tripoli u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

U Moskvi su 14. januara održani mirovni pregovori koji su okončani bezuspješno jer je Haftar napustio pregovore. 

Pet dana kasnije u Berlinu je održana nova mirovna konferencija na kojoj je zaključeno da je u Libiji isključivo moguće mirno rješenje krize.

Formirana je i zajednička vojna komisija koja bi trebala nastaviti mirovne pregovore u Ženevi.

Haftarove snage su i nakon te konferencije nastavile s napadima u Tripoliju.

Izvor: Agencije