UN: Rekordan broj poginule djece u konfliktima

Grupe za ljudska prava smatraju da je u Jemenu primjećen veći broj dječjih žrtava, za koje su direktno odgovorni i vojnici koalicije predvođene Saudijskom Arabijom (EPA)

Više od 12.000 dece poginulo je u oružanim sukobima u svetu u toku prošle godine, što je rekordan broj, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Oružane grupe nastavljaju da čine prekršaje kada su deca u pitanju, ali zabeležen je značajan porast i prekršaja vlada i međunarodnih snaga u poređenju sa 2017. godinom, navodi se u godišnjem izveštaju UN, prenosi AP.

Grupe za ljudska prava, među kojima i Human Rights Watch, oštro su reagovale pošto se koalicija u Jemenu predvođena Saudijskom Arabijom, i dalje nalazi na listi zemalja koje navodno imaju mere za zaštitu dece na terenu.

Grupe smatraju da je u Jemenu primećen veći broj dečjih žrtava, za koje su direktno odgovorni i vojnici te koalicije.

HRW: Guterres se narugao izvještaju

“Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je od 2015. godine počinila užasne prestupe protiv dece u Jemenu i nema nikakvih dokaza da ispravljaju stvari. Time što su još jednom uvršteni u “ne tako lošoj” kategoriji ozbiljnih reformatora, generalni sekretar (Antonio Guterres) izrugao se ovom izveštaju”, izjavio je zvaničnik Human Rights Watcha Louis Charbonneau.

Programska direktorka Human Rights Watcha Adrianne Lapar izjavila je da pohvala “praznih obećanja” saudijske koalicije “skriva opasne posledice rata protiv dece i ignoriše činjenice na terenu”.

Takođe je ukazala da se Kamerun i Ukrajina ne nalaze u izveštaju.

Guterres je izjavio da je veoma zabrinut zbog brojnih i ozbiljnih prestupa protiv dece u toku 2018. godine, a naročito zbog velikog broja žrtava.

U toku 2018. godine zabeležen je najveći broj dečjih žrtava i povreda od 2005. godine, otkad se statistika prati.

Najviše stradale dece u 2018. godini bilo je u Avganistanu, gde je poginulo 3.062 deteta.

Izvor: Agencije