UN: Promjena klime ugrožava izvore hrane

Postoji rizik od otapanja Grenlanda (EPA)

Globalno zatopljenje ugrozit će izvore hrane, usporiti svjetski privredni rast, a možda već izaziva nepovratne štete u prirodi, pokazuje izvještaj UN-a koji će biti objavljen slijedeće sedmice i pojačati pritisak na vlade da djeluju.

Nacrt izvještaja Međuvladinog vijeća za klimatske promjene (IPCC) preporučit će mnoge načine prilagođavanja povećanju prosječnih temperatura u svijetu te toplinskim udarima, poplavama i rastućim nivoima mora.

“Naučni razlozi za smanjenje emisije stakleničkih plinova i prilagođavanje na klimatske promjene postaju sve uvjerljiviji”, kaže predsjedavajući IPCC-a Rajendra Pachauri za Reuters u Pekingu.

Naučnici i predstavnici više od stotinu vlada na sastanku u Japanu od 25. do 29. marta trebali bi odobriti taj izvještaj. On će pomoći kreiranju politike uoči samita UN-a u Parizu 2015. godine, na kojem bi se trebao postići dogovor o ograničenju porasta emisije stakleničkih plinova.

Nepovratne promjene

Nacrt na 29 stranica predviđa rizike poput nestašica hrane i vode te izumiranja životinjskih i biljnih vrsta. Procjenjuje se da bi se prinosi usjeva u budućnosti mogli kretati od zadržavanja sadašnjih nivoa do pada od dva posto na svakih deset godina, u odnosu na svijet bez globalnog zagrijavanja.

Neki prirodni sistemi mogu biti suočeni s rizicima “iznenadnih ili drastičnih promjena”, koje bi mogle značiti ireverzibilne trendove poput otapanja Grenlanda ili isušivanja amazonske prašume.

Izvještaj skreće pažnju na “znakove ranog upozorenja da se i koraljni grebeni i arktički sistemi nepovratno mijenjaju”. Koralji su ugroženi zatopljavanjem mora, a Arktik se brže otapa.

Klimatske promjene utjecat će na privredni rast, smatra Vijeće. Porast temperature od 2,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski period mogao bi značiti “ukupne svjetske ekonomske gubitke između 0,2 i 2 posto dohotka”.

Gotovo 200 vlada usaglasilo se da ograniči zatopljenje na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period, uglavnom ograničavajući emisiju koja je posljedica sagorijevanja fosilnih goriva.

Opasnost zagrijavanja

Temperature su već narasle približno 0,8 stepeni Celzijusa.

“Široki raspon utjecaja klimatskih promjena već se događa”, kaže Chris Field sa Univerziteta Stanford i supredsjedavajući IPCC-a. “Rizici su mnogo veći s porastom zatopljavanja nego bez toga zatopljavanja.”

Izvještaj se bavi opcijama poput poboljšanog planiranja za nepogode poput uragana ili poplava, napora da se razviju kulture otpornije na sušu ili poplave, mjera za očuvanje vodenih zaliha i energije ili raširenijeg korištenja osiguranja.

Prema istraživanju javnog mnijenja, veliki dio stanovništva još ne vjeruje u opasnosti globalnog zatopljavanja. Tako u dvije zemlje koje su najveći proizvođači stakleničkih plinova tek 40 posto Amerikanaca i 39 posto Kineza vjeruje da zatopljavanje predstavlja veliku prijetnju.

Izvor: Agencije