Oglasi

UN produžio posmatračku misiju u Jemenu

Mandat misije za nadgledanje primjene prekida vatre u Hodeidahu je produžen do 15. januara.
Misija UN-a može da ima do 75 posmatrača, ali ih ima gotovo 20 na terenuEPA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odlučilo je da za šest mjeseci, do 15. januara, produži mandat misije posmatranja primjene prekida vatre u Hodeidahu na zapadu Jemena, tražeći od generalnog sekretara da brzo uputiti ostatak osoblja.

U skladu sa rezolucijom usvojenom krajem prošle godine, misija može da ima do 75 posmatrača, ali ih ima gotovo 20 na terenu, prenosi Beta.

Ta misija je zadužena da "nadgleda poštovanje prekida vatre u provinciji Hodeidah kao i premještanje snaga van grada luke Hodeidah i drugih luka na tom području".

U Jemen preko Hodeidaha ulazi 70 posto uvoza i humanitarne pomoći.

Sporazum o primirju

Prema sporazumu o primirju, povlačenje dvije strane iz Hodeidaha trebalo je da se završi dvije sedmice po postizanju dogovora u decembru, ali taj datum nije poštovan.

Pripadnici pokreta Husi su se u maju povukli iz Hodeidaha i još dvije luke, ali jemenska vlada smatra da to nije istinsko povlačenje pobunjenika.

Vlada Jemena, koju podržava međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ratuje protiv pobunjenika iz pokreta Husi od 2015.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.