UN produžio posmatračku misiju u Jemenu

Misija UN-a može da ima do 75 posmatrača, ali ih ima gotovo 20 na terenu (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odlučilo je da za šest mjeseci, do 15. januara, produži mandat misije posmatranja primjene prekida vatre u Hodeidahu na zapadu Jemena, tražeći od generalnog sekretara da brzo uputiti ostatak osoblja.

U skladu sa rezolucijom usvojenom krajem prošle godine, misija može da ima do 75 posmatrača, ali ih ima gotovo 20 na terenu, prenosi Beta.

Ta misija je zadužena da “nadgleda poštovanje prekida vatre u provinciji Hodeidah kao i premještanje snaga van grada luke Hodeidah i drugih luka na tom području”.

U Jemen preko Hodeidaha ulazi 70 posto uvoza i humanitarne pomoći.

Sporazum o primirju

Prema sporazumu o primirju, povlačenje dvije strane iz Hodeidaha trebalo je da se završi dvije sedmice po postizanju dogovora u decembru, ali taj datum nije poštovan.

Pripadnici pokreta Husi su se u maju povukli iz Hodeidaha i još dvije luke, ali jemenska vlada smatra da to nije istinsko povlačenje pobunjenika.

Vlada Jemena, koju podržava međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ratuje protiv pobunjenika iz pokreta Husi od 2015.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta.

Izvor: Agencije