Oglasi

UN: Pokret Husi se povlači iz luke Hodeidah

UN je saopćio da će se pripadnici pokreta Husi unilateralno povući iz tri luke.
Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemljiEPA - Ilustracija

Jemenski pokret Husi je pristao da povuče svoje snage iz tri ključne luke prema sporazumu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Grupa će unilateralno povući svoje borce iz luka Hodeidah, Saleef i Ras Isa tokom narednih četiri dana, počevši od nedjelje, saopćila je Misija UN-a za podršku sporazumu o Hodeidahu u saopćenju.

U saopćenju objavljenom kasno u petak, misija je saopćila da je važno da će povlačenje snaga slijediti "posvećene, transparentne i održive akcije uključenih strana kako bi se u potpunosti ispoštovale obaveze".

Poprište krize

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo Ujedinjene narode da opišu situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.