Oglasi

UN odredio datum početka primirja u Hodeidahu

Dogovor o primirju postignut je ove sedmice, ali objavljeno kada stupa na snagu.
Pokret Husi je pozvao i prosaudijsku i proameričku koaliciju da poštuju primirje u HodeidahuEPA

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Jemen Martin Griffiths dostavio je termin za početak prekida sukoba u lučkom gradu Hodeidah, javlja Anadolija. 

Ovaj grad je pod kontrolom je pobunjeničkih snaga Husi, a pod opsadom snaga odanih međunarodno priznatoj vladi Jemena. 

Predsjednik Revolucionarnog vijeća pokreta Husi Muhammed Ali al-Husi saopštio je da je rukovodstvo tog pokreta od izaslanika UN-a primilo pismo sa preciznim datumom početka primirja u luci i gradu. 

Sporazum o primirju u Hodeidahu postignut je ove sedmice tokom pregovora u Švedskoj, a pokret Husi nije otkrio datum početka primirja koji im je delegacija UN-a dostavila. 

Pokret Husi je pozvao i prosaudijsku i proameričku koaliciju da poštuju primirje u Hodeidahu. 

Žila kucavica Jemena

Hodeidah je najveća luka i grad koji je žila kucavica Jemena. Preko te luke u Jemen stiže 90 posto ukupnog uvoza i 80 posto ukupne humanitarne pomoći. 

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. 

Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena. 

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika. 

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena. 

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.