Oglasi

UN: Od izbijanja sukoba u Tripoliju raseljeno 39.000 ljudi

Ujedinjeni narodi pozivaju da se odmah osigura pristup humanitarnim organizacijama kako bi dostavile pomoć civilima.
LibijaKhalifa Haftar je 4. aprila je pokrenuo vojne akcije, s planom da osvoji glavni grad TripoliEPA - Arhiva

Ujedinjeni narodi su zabrinuti zbog izvještaja o neselektivnom granatiranju civilnih područja u Tripoliju, izjavio je Stephane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

"Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije - IOM, gotovo 39.000 ljudi je raseljeno od izbijanja sukoba u glavom gradu Libije, a humanitarna kriza se pogoršava", kazao je on.

Dujarric je naglasio potrebu za "neposrednim i bezuvjetnim pristupom humanitarnih partnera" da uđu u području sukoba kako bi se pomoć distribuirala civilima koji se nalaze u unakrsnoj vatri.

UN: Zaštititi civile

"Ujedinjeni narodi podsjećaju sukobljene strane na potrebu da se zaštite civili", istaknuo je Dujarric.

Penzionirani general Khalifa Haftar, vojni zapovjednik sa sjedištem u istočnoj Libiji, 4. travnja je pokrenuo vojne akcije s planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni lider Muammar Gaddafi.

Od tada su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti: jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge, u Tripoliju, koju podržava UN.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.