Oglasi

UN: Neslaganja oko rezolucije o borbi protiv seksualnog zlostavljanja

U rezoluciji se ne navodi pružanje ljekarske zaštite žrtvama silovanja i zlostavljanja u konfliktnim zonama.
Za rezoluciju. koju je predložila Njemačka. glasalo je 13 članica, dok su se Kina i Rusija uzdržale od glasanjaEPA/Arhiva

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je ublaženu verziju rezolucije o borbi protiv seksualnog zlostavljanja u konfliktnim zonama, u kojoj je se ne navodi pružanje ljekarske zaštite žrtvama silovanja i zlostavljanja.

Za rezoluciju, koju je predložila Njemačka, glasalo je 13 članica, dok su se Kina i Rusija uzdržale od glasanja, jer su podnijele svoj prijedlog, navela je agencija Beta.

U rezoluciji se izražava zabrinutost zbog "sporog napretka" u iskorjenjivanju seksualnog nasilja u konfliktnim zonama širom svijeta.

Dodaje se da takva djela često ostaju "nekažnjena i da su u nekim situacijama postala sistematična i rasprostranjena do užasnog stepena brutalnosti".

U tekstu se poziva na bolji pristup pravde za žrtve takve vrste nasilja.

Protivljenje SAD-a, Rusije i Kine

Ranjie je Hina objavila da je njemački prijedlog rezolucije usmjeren na borbu protiv silovanja kao ratne taktike naišao na protivljenje SAD-a, Rusije i Kine.

SAD se protivi rezoluciji te je zaprijetio kako će iskoristiti svoje pravo veta zbog jezika korištenog u vezi reproduktivnog zdravlja.

U ponedjeljak su njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas i hollywoodska glumica Angelina Jolie, u zajedničkom tekstu objavljenom u Washington Postu, pozvali na dodatnu akciju u kažnjavanju onih koji koriste silovanje kao sredstvo rata, kao i na podršku preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

SAD se ranije protivio jeziku korištenom o ženskom seksualnom zdravlju u UN-u, tvrdeći kako su takvi izrazi implicitna podrška pobačaju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.