UN: Nema opravdanja za napad na diplomatu

Turski mediji prenose da je napadač (lijevo) ubijen ubrzo nakon napada na ambasadora (AP)

Ujedinjeni narodi, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države osudili su napad na ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova, koji je preminuo nakon što je ranjen iz vatrenog oružja na otvaranju ruske izložbe fotografija u Ankari.

“Nema opravdanja za napad na diplomatu ili ambasadora. Nadamo se da će napadač biti priveden pravdi”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, javlja Reuters.

Američki State Department osudio je ubistvo ruskog ambasadora, javlja Associated Press.

“Osuđujemo ovaj čin nasilja, odakle god da dolazi. Naše misli i molitve su sa njim (ambasadorom Rusije) i njegovom porodicom”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini osudila napad u ime Unije, javlja Tass.

Solidarnost sa Turskom

Nakon ubistva ruskog ambasadora u Ankari oglasili su se njemački i francuski ministri unutrašnjih poslova. Naglasili su važnost podrške Turskoj u borbi protiv terorizma.

“Za sada je jasno da je Turska teško pogođena terorizmom i bez obzira na razlike koje imamo o drugim pitanjima, sa Turskom se solidariziramo u zajedničkoj borbi protiv terorizma. To sam naglasio i u telefonskom razgovoru s turskim kolegom prije nekoliko dana”, kazao je Thomas De Maiziere, njemački ministar unutrašnjih poslova.

Francuski ministar unutrašnjih poslova je kazao kako dijeli mišljenje njemačkog kolege u vezi s njegovim komentarom na vijesti iz Turske.

“Podržavamo solidarnost sa Turskom koja je, nažalost, posljednjih mjeseci, često na meti terorističkih napada”, ocijenio je Bruno Le Rous.

Izrazi saučešća iz Srbije

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je izraze najdubljeg saučešća predsjedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu, predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, ruskom narodu i porodici nastradalog ambasadora.

“Srbija je užasnuta zločinačkim aktom i saučestvuje u bolu i tuzi ruskog naroda. Ovaj događaj još jedanput pokazuje da sa terorizmom moramo da se obračunamo nemilosrdno i beskrupulozno, a Srbija će u svakom trenutku, pružiti podršku svim snagama mira”, navodi se u telegramu saučešća.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je večeras telegram sa izrazima saučešća ruskom kolegi Sergeju Lavrovu.

On je u telegramu naveo da Srbija najoštrije osuđuje “teroristički napad u Ankari” u kojem je ubijen ruski ambasador.

“Saosećamo u boli porodice ubijenog ambasadora, Ministarstva spoljnih poslova i cele Rusije”, navodi se u telegramu šefa srpske diplomatije.

Izvor: Agencije