Oglasi

UN: Mađarska namjerno izgladnjuje migrante

Migranti koji čekaju deportaciju ne dobijaju hranu redovno, neki i po pet dana, kažu iz UN-a.
Mađarski premijer rekao da su EU potrebni lideri koji se protive imigracijiAP - Arhiva

Mađarska namjerno izgladnjuje migrante kojima je odbijen azil i koji čekaju da budu deportovani, što je direktno kršenje međunarodnog prava, saopšteno je iz agencije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi.

"Prema dostupnim izvještajima, od augusta 2018. godine 21 migrant koji čeka da bude deportovan ne dobija hranu redovno, neki i po pet dana", kaže se u saopštenju agencije, prenosi Reuters.

Lideri protiv migracija

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je jučer u Budimpešti kako će tražiti način da sarađuje sa zamjenikom premijera Italije Matteom Salvinijem, jer su Evropi, kako je rekao, poslije majskih izbora potrebni lideri koji se protive imigraciji, prenose agencije.

Orban je na konferenciji za novinare sa Salvinijem rekao kako će, ako se Evropska narodna partija poveže sa lijevo orijentiranim strankama poslije izbora za Evropski parlament, biti teško da se i njegova stranka Fidesz nađe u toj grupi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.