Oglasi

UN: Jemen zatvorio 2.000 migranata, među njima 400 djece

Vlasti migrante drže na otvorenim nogometnim igralištima i u vojnom kampu, saopćila je Mežunarodna organizacija za migracije.
Pokret Husi, koji je povezan s Iranom, kontrolira glavni grad Sanu i druge velike gradske sredineEPA

Jemenske vlasti su u Adenu su od nedelje uhapsile više od 2.000 migranata, među kojima je 400 dece, saopštio je portparol Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric.

On je rekao da je Međunarodna organizacija za migracije - IOM "vrlo zabrinuta" zbog uslova u kojima  vlasti drže migrante, uglavnom iz Etiopije.

Organizacija UN-a za migracije je angažovana, zajedno sa jemenskim vlastima, da osigura zadovoljavanje osnovnih potreba migranata - hranu, vodu, sanitarne uslove i medicinski negu, izjavio je on i dodao da od vlasti traži da "pronađu sigurniju alternativu od hapšenja.''

Vlasti migrante drže na otvorenim fudbalskim igralištima i u vojnom kampu, navodi se u saopštenju IOM-a.

Jemenski organi bezbednosti su saopštili ranije da je policija uhapsila najmanje 5.000 migranata, uglavnom iz afričkih zemalja, koji su u prethodnih deset dana pokušali da dođu do Saudijske Arabije.

Bijeg od suše i nezaposlenosti

Njihovo pritvaranje počelo je u nedjelju u gradu Adenu i susednoj pokrajini Lahj, koji su pod kontrolom međunarodno priznate Vlade, koju podržava Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pobunjenički Husi, koji su povezani s Iranom, kontrolišu Sanu, glavni grad, i druge velike gradske sredine.

Obe strane su pod međunarodnim diplomatskim pritiskom da primene sporazum o prekidu vatre dogovoren pod pokroviteljstvom UN-a prošle godine u Švedskoj, te da se pripreme za širi politički dijalog kojim bi se završio četvorogodišnji rat.

Svake godine u Jemen stižu hiljade migranata, uglavnom sa Roga Afrike, koji beže od suše i nezaposlenosti, nadajući se platama dostupnim u Zalivu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.