UN: Izrael prekršio međunarodne norme vatrom na demonstrante

'Smrtonosna sila trebala bi biti sredstvo kojem se pribjegava u krajnjem slučaju', navodi se iz UN-a (Reuters)

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je danas da je Izrael više puta prekršio međunarodne norme koristeći smrtonosnu vatru kako bi rastjerao demonstrante s granice s Gazom.

“Izgleda da svako može biti usmrćen ili ranjen: žene, djeca, predstavnici medija, osoblje Hitne pomoći i policije, prolaznici…”, rekao je glasnogovornik Ureda Rupert Colville na brifingu UN-a u Ženevi, prenosi AP.

Prema Colvilleovim riječima, propisi međunarodnog prava “kontinuirano se ignorišu”.

Ponovio je pozive na nezavisnu istragu o izraelskoj upotrebi smrtonosne sile u pograničnim protestima proteklih sedmica, uključujući jučerašnji, najpogubniji incident, kad su ubijeni deseci Palestinaca.

Izrael ima pravo ‘braniti granice’

Colville je priznao pravo Izraela da brani svoje granice, ali je istakao da bi smrtonosna sila trebala biti “sredstvo kojem se pribjegava u krajnjem slučaju”.

Istovremeno, glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava predložio je da izraelske snage uhapse svakoga ko dođe do ograde na njihovoj granici.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem jučer je došlo do teškog nasilja kad je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 60, a ranila više od 2.700 osoba.

Izvor: Agencije