UN: Istraga o teškim zločinima nad Rohinjama

Mijanmar, Vojska
Istražitelji UN-a su ranije ovog mjeseca ocijenili da je stupanj brutalnosti vojske Mijanmara prema Rohinjama 'teško zamisliv' (Reuters)

Vijeće Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava izglasalo je u četvrtak uspostavljanje tijela za prikupljanje dokaza o povredama ljudskih prava u Mijanmaru, uključujući mogući genocid prema muslimanskoj manjini Rohinjama, te pripremanje dokumenata za eventualne buduće kaznene progone.

Vijeće sastavljano od 47 članica izglasalo je formiranje ovog tijela sa 35 glasova prema tri, dok je sedam članica bilo suzdržano, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Vijeće je glasovalo o rezoluciji koju su podnijeli Europska unija i Organizacija za islamsku suradnju.

Kina, Filipini i Burundi glasovali su protiv rezolucije o formiranju tijela za Mijanmar.

Nova visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet nedavno je pozvala na osnivanje međunarodnog tijela zaduženog za skupljanje dokaza o najtežim zločinima počinjenima u Mijanmaru protiv Rohinja.

Obraćajući se prvi put Vijeću za ljudska prava, ona je “pozdravila napore zemalja oko osnivanja nezavisnog međunarodnog mehanizma za Mijanmar, zamišljenog da skuplja, konsolidira, čuva i analizira dokaze o najtežim međunarodnim zločinima, kako bi se ubrzalo održavanje procesa pred nacionalnim i međunarodnim sudovima”.

“Zatražila je od Vijeća da usvoji rezoluciju” u tom smislu “i predstavi pitanje Općoj skupštini UN-a da je usvoji, kako bi se takav mehanizam mogao uspostaviti”, kao što je učinjeno za Siriju.

UN: ‘Teško zamisliv’ stupanj brutalnosti

Bachelet je objasnila da bi “taj mehanizam dopunio i podržao” rad Međunarodnog kaznenog suda, koji se u četvrtak proglasio nadležnim za istragu deportacija muslimanske manjine Rohinja, koje bi mogle predstavljati zločin protiv čovječnosti.

Istražitelji UN-a su ranije ovog mjeseca ocijenili da je stupanj brutalnosti vojske Mijanmara prema Rohinjama u toj zemlji “teško zamisliv”.

U izvješću predstavljenom pred Vijećem UN-a za ljudska prava, vojska Mijanmara se teško optužuje i traži se da se šestorici vojnih dužnosnika sudi za genocid.

Načelnik Glavnog stožera vojske Mijanmara, general Min Aung Hlaing, je ranije ovoga tjedna, nakon optužbi na račun šestorice vojnih dužnosnika za genocid zbog brutalnosti prema muslimanskoj manjini Rohinja, rekao da se UN nema pravo miješati u poslove Mijanmara.

“Nijedna zemlja, nijedna organizacija i nijedna grupa nema pravo miješati se u politiku naše zemlje”, rekao je on, kako su agencije prenijele službeno glasilo Vojske Mijanmara.

Također je odbacio mogućnost povlačenja vojske iz političkog života Mijanmara.

Dodao je da će vojska ostati vrlo uključena dok se sukobi vezano za pobune nekih etničkih zajednica u zemlji – od kojih neki traju skoro sedamdeset godina – ne riješe.

U međuvremenu, istraga američkih vlasti pokazala je kako je mijanmarska vojska za metu imala muslimane iz Arakana (Rohinje) i da je nad njima vodila koordiniranu kampanju masovnih ubijanja.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država pripremilo je izvješće na temelju razgovora s više od tisuću arakanskih muslimana, koji su u posljednje dvije godine zbog nasilja u Mijanmaru izbjegli u Bangladeš.

U izvještaju na 20 stranica rečeno je kako većina sugovornika za ubojstva i nasilje odgovornim smatra vojsku, prenijela je ranije Anadolija.

Izbjeglice su izjavile da su pripadnici snaga sigurnosti Mijanmara koristili bacače plamena kako bi ubili i ranili arakanske muslimane te zapalili njihove kuće ili su koristili druga sredstva za izazivanje požara.

SAD: Ekstremno nasilje u cilju terora i progona

Muslimani iz Arakana, navodi se, svjedočili su silovanjima, odrubljivanju glave ili odsijecanju drugih dijelova tijela ljudi, ubijanju ili premlaćivanju beba i djece, kao i napadima vojske na žene tijekom ili nakon poroda i njihovu djecu.

“Istraga je pokazala kako je nedavno nasilje u sjevernoj državi Rakhine bilo ekstremno, veliko, rasprostranjeno i usmjereno prema teroriziranju populacije i progonu Rohinja stanovništva”, navodi se u izvješću.

Više od 700.000 Rohinja izbjegle su u susjedni Bangladeš od kolovoza 2017. godine, zbog kampanje koja je uslijedila nakon nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru, većinom budističkoj zemlji.

Međunarodni kazneni sud u Haagu odlučio je nedavno kako ima jurisdikciju za optužbe o deportaciji pripadnika muslimanske manjine Rohinja iz Mijanmara, dok tamošnja Vlada negira bilo kakve optužbe o provođenju genocida mijanmarske vojske nad Rohinjama.

Tako je mijanmarska Vlada nedavno odbacila izvješće UN-a o masovnim ubojstvima i grupnim silovanjima Rohinja, u kojem se pozivaju mijanmarski dužnosnici da odgovaraju za optužbe za genocid tijekom kampanje protiv muslimanske manjine.

Izvor: Agencije