UN: Guterres vodi, Jeremić drugi

Nakon drugog izbornog kruga u procesu biranja glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, koji je održan danas u Vijeću sigurnosti, portugalski diplomata Antonio Guterres je i dalje vodstvu.

Ovoga puta je, od 15 mogućih glasova, dobio 11. Dvije zemlje nisu zadovoljne njegovim izborom, dok su preostale dvije neutralne, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Drugi najbolji rezultat bilježi srpski diplomata Vuk Jeremić, koji je dobio osam glasova potpore, četiri protiv, dok su tri zemlje bile neutralne.

Jeremić je u prvom krugu dijelio četvrto i peto mjesto s Makedoncem Srgjanom Kerimom.

Na treće mjesto je danas isplivala, što je iznenađenje, Susana Malcorra, koja je aktivna ministrica vanjskih poslova Argentine s osam glasova potpore, šest protiv, dok je jedna zemlja bila uzdržana.

Lukšić i Lajčak na začelju

Slovenac Danilo Tuerk je najvise podbacio, pa je s drugog mjesta poslije provog kruga pao na četvrto mjesto na današnjem izboru.

Njega podržava sedam država, protiv je pet, a tri su članice Vijeća sigurnosti uzdržane.

Bugarkinja Irina Bokova, koja je bila favoritkinja prije početka procesa biranja, s trećeg je mjesta pala ne peto.

Njoj je potporu dalo sedam, isto koliko i država koji se protive njenom izboru, dok je jedna zemlja uzdržana.

Makedonski diplomata Srgjan Kerim ima potporu šest članica Vijeća sigurnosti, sedam je protiv, a dvije su uzdržane.

Dalje su plasirani Helen Clark, predstavnica Novog Zelanda, Christiana Figueres iz Kostarike, Natalia Gherman iz Moldavije, dok su Crnogorac Igor Lukšić  i Slovak Miroslav Lajčak na začelju.

Prije drugog kruga izbora za glavnog tajnika od dalje utrke odustala je bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Prema informacijama iz Ujedinjenih naroda, odluka o novom glavnom tajniku neće biti donesena prije listopada, kada će Vijećem sigurnosti predsjedavati Rusija.

Izvor: Al Jazeera