UN: Brojni civili ginu u udarima koalicije na Raqqu

SDF je preuzeo kontrolu nad teritorijom zapadno, istočno i sjeverno od Raqqe (AP)

Neovisno međunarodno povjerenstvo Ujedinjenih naroda za istragu o Siriji priopćilo je da je u zračnim napadima međunarodne koalicije protiv ISIL-a, predvođene SAD-om, u sirijskom gradu Raqqi poginulo najmanje 300 civila.

Predsjednik povjerenstva Paulo Sergio Pinheiro i njegova suradnica Karen Koning Abuzayd istaknuli su na konferenciji za medije u Ženevi da se civili u Siriji trenutno nalaze u “vrlo kritičnoj situaciji”.

“Nekada imamo dojam da ljudi zaboravljaju da u Raqqi, koja je pod kontrolom ISIL-a, žive i civili”, rekao je Pinheiro.

Izrazio je razočarenje u vezi s otežanom dostavom humanitarne pomoći u područja u Siriji u kojima su prethodnih mjeseci sukobi smanjeni.

‘Previše ekstremni’ zračni udari

Međutim, istaknuo je da su zračni napadi međunarodne koalicije u Raqqi u posljednje vrijeme dodatno intenzivirani, opisavši ih “previše ekstremnim”.

Po njegovim riječima, zračni napadi u Raqqi su “posebno stresni” za civilno stanovništvo na tom području.

Naveo je i kako je najmanje 160.000 civila moralo napustiti svoje domove zbog zračnih napada međunarodne koalicije i kopnenih napada Sirijskih demokratskih snaga.

“Povjerenstvo prati i registrira samo zračne napade koalicije protiv ISIL-a u Raqqi. U tim zračnim napadima je poginulo 300 civila, od čega samo u selu Mansoura 200”, rekla je Abuzayd.

Dodala je kako nema točne podatke o tome kada su civili stradali, no povjerenstvo Ujedinjenih naroda pratilo je napade međunarodne koalicije u razdoblju od ožujka ove godine do danas.

SDF, grupa kurdskih i arapskih milicija koje podržava koalicija vođena SAD-om, pokrenule su napad na Raqqu prije sedam dana sa ciljem njenog preuzimanja od ISIL-a.

Izvor: Agencije