Umro bivši šef UN-a Boutros Boutros-Ghali

Boutros Boutros-Ghali bio je šesti po redu glavni tajnik Ujedinjenih naroda od 1. siječnja 1992. do 31. prosinca 1996. (EPA)

Ujedinjeni narodi su priopćili da je preminuo nekadašnji glavni tajnik ove svjetske organizacije, Egipćanin Boutros Boutros-Ghali.

Vijest o smrti 93-godišnjeg Boutrosa-Ghalija priopćio je predsjedavajući Vijeća sigurnosti, venecuelanski veleposlanik Rafael Ramirez, na početku sjednice posvećene humanitarnoj krizi u Jemenu, prenosi Tanjug.

Boutros Boutros-Ghali, egipatski političar i diplomat. Rođen je u Kairu, 14. studenog 1922. godine. Po nacionalnosti je Kopt, kako prenosi Fena. 

Radio je kao profesor međunarodnog prava na Sveučilištu u Kairu. Autor je mnogobrojnih znanstvenih radova.

Prvi glavni tajnik s afričkog kontinenta

Biran je na mnoge položaje u egipatskoj administraciji, a bio je i ministar vanjskih poslova, sve do izbora za glavnog tajnika UN-a. 

Bio je šesti po redu glavni tajnik Ujedinjenih naroda od 1. siječnja 1992. do 31. prosinca 1996.

Služio je jedan petogodišnji mandat na čelu svjetske organizacije. Tu je dužnost obnašao i za vrijeme sukoba na području bivše SFRJ i u Ruandi.

Kao prvi glavni tajnik UN-a s afričkog kontinenta, Boutros‐Ghali angažirao se na operaciji spašavanja Somalije od gladi i organizirao je prvu masovnu UN-ovu operaciju na Rogu Afrike.

Ali ondje su ga optužili da nije polučio važniji uspjeh. Bio je kritiziran zbog propusta UN-a tijekom genocida počinjenog 1994. u  Ruandi te zbog toga jer nije dovoljno snažno zagovarao intervenciju UN-a za završetak građanskog rata u Angoli koji je tada bio jedan od najduljih sukoba u svijetu, prenosi Hina.

Šok i žvizduci u Sarajevu

Boutros‐Ghali bio je izviždan u Sarajevu, u Mogadishu, glavnome gradu Somalije i u Addis Abebi u Etiopiji.

Šokirao je Sarajevo kada je kazao da ne pokušava umanjiti užase u Bosni i Hercegovini, ali da ima i drugih zemalja u svijetu u kojima je sveukupni broj poginulih veći nego u ratu u BiH. 

U Etiopiji rekao je somalskim ratnim vođama i klanovskim starješinama da prestanu optuživati i njega i UN za kolonijalizam.

“Hladni rat je završio”, poručio im je rekavši “nikoga ne zanimaju siromašne zemlje u Africi ili bilo gdje u svijetu. Oni mogu lako zaboraviti Somaliju u samo 24 sata”.

Petnaestčlano Vijeće sigurnosti održalo je minute šutnje u utorak u počast umrlome, no zasad nije objavilo drugih pojedinosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije