Umanjene nagrade u Ligi prvaka i Ligi Evrope za sljedećih pet godina

Za 32 ekipe grupne faze Lige prvaka trebalo je biti izdvojeno 1,95 milijardi eura (EPA)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) odlučila je u sljedećih pet godina smanjiti iznose novčanih nagrada u Ligi prvaka i Ligi Evrope, navodeći kao razlog finansijske gubitke uzrokovane krizom zbog pandemije korona virusa.

UEFA je obavijestila svoje članice kako je, zbog odgode utakmica završne faze Lige prvaka i Lige Evrope u prošloj sezoni, došlo do smanjenog priliva novčanih sredstava od prodaje televizijskih prava i sponzorskih ugovora, što je rezultiralo finansijskim gubitkom većim od 666 miliona dolara.

Pad prihoda od TV prava

Takmičenja su prekinuta u martu i nastavljena tek u augustu, bez prisustva navijača na tribinama, te u promijenjenom formatu na neutralnom terenu u Portugalu, uz odigravanje samo jedne, umjesto dvije utakmice po paru u četvrtfinalu i polufinalu.

Za 32 ekipe grupne faze Lige prvaka trebalo je biti izdvojeno 1,95 milijardi eura, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema izvještaju iznesenom u britanskom listu Timesu, engleski klubovi mogu očekivati pad prihoda od televizijskih prava i novčanih nagrada za ostvarene rezultate u ukupnom iznosu od oko četiri posto.

Izvor: Agencije