Ukrajinska ministrica pridružila se karantinu putnika iz Kine

U gradiću Novi Sanžari pojačana je sigurnost, a oko vojne bolnice patrolira 400 policajaca (Reuters)

Ukrajinska ministrica zdravstva Zorjana Skaljecka odlučila se pridružiti putnicima koji su iz Kine vraćeni u zemlju i stavljeni u karantin zbog novog korona virusa nakon što je njihov dolazak izazvao paniku i nasilje stanovnika gradića gdje su smješteni, prenijela je Hina.

“Stalno ponavljamo da je Ukrajina Evropa, ali je u četvrtak na trenutke izgledalo kao da smo u Evropi srednjeg vijeka”, rekao je prethodno predsjednik Volodimir Zelenski, osudivši nasilje.

Stanovnici gradića Novi Sanžari sukobili su se s pripadnicima snaga sigurnosti jer je nekoliko njih blokiralo put u nadi da spriječi prolazak autobusa s putnicima prema vojnoj bolnici, kamo su prebačeni u preventivni karantin. 

“Odlučila sam se priključiti tim ljudima. Provest ću 14 dana s njima u istoj zgradi i u istim uvjetima. Nadam se da će moje prisustvo smiriti mještane Novih Sanžara, kao i ostatak zemlje”, rekla je ministrica.

U neredima povrijeđeno devet policajaca

Policija je u četvrtak morala tražiti pojačanje zbog blokade i nasilja.

U tim neredima povrijeđeno je devet policajaca i jedan demonstrant, a uhapšene su 24 osobe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je pojačalo sigurnost u gradiću od desetak hiljada stanovnika i dodalo da 400 policajaca patrolira oko vojne bolnice.

Iz Wuhana, gdje je izbila epidemija korona virusa, vraćeno je 45 Ukrajinaca i 27 državljana drugih zemalja.

Ministarstvo zdravstva navelo je da niko od njih nema simptome bolesti.

Izvor: Agencije