Ukrajina razvija pješadijsko borbeno vozilo

Ukrajina, Tenkovi
Porošenko kaže da se broj tenkova u ruskim vojnim bazama duž granice se 'utrostručio', a broj vojnih snaga 'drastično povećao' (Reuters)

Ukrajinska obrambena državna kompanija Ukroboronoprom počela je s razvojem novog pješadijskog borbenog vozila BMP-U, koji će zamijeniti stara vozila BMP-1 i BMP-2 dizajnirana u vrijeme bivšeg SSSR-a.

Očekuje se da će novo borbeno vozilo ući u oružane snage Ukrajine 2020. godine i da će imati niz poboljšanja u odnosu na stare BMP-ove, kao što su povećana vatrena moć, veća brzina, manja težina i bolja ergonomija i komfor za posadu, prenosi Defender.

Projektni ured Kharkiv Morozov već je razvio projektnu dokumentaciju, a proizvodnja i testiranje prototipa bit će održani 2019. godine.

Kako bi se na ratnom polju osigurala visoka upravljivost i brzina, BMP-U će biti opremljen dizelskim motorom od 735 konjskih snaga i automatskim mjenjačem.

Moći će savladavati vodene prepreke

S obzirom na masu novog pješadijskog borbenog vozila od 25 do 27 tona, specifična snaga BMP-U je na nivou od 27-29 konjskih snaga po toni.

Ova brojka znatno je veća od specifičnog kapaciteta BMP-1 (21-23 KS/t) i savremenih borbenih tenkova.

Osim toga, BMP-U će moći savladavati vodene prepreke.

BMP-U bit će naoružan novim borbenim modulom BM-8 s poboljšanim karakteristikama.

Opremljen je automatskim topom kalibra 30 milimetara, automatskim bacačem granata, strojnicom, kao i vođenim protuoklopnim projektilima “Barrier”.

Izvor: Agencije