Ukrajina demobilizirala 45.000 vojnika

Potpisani ukaz ni na koji način neće utjecati na nivo odbrambene sposobnosti države (Reuters)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ukaz o povlačenju u rezervne snage vojnika koji su bili pozvani tokom četvrtog vala djelimične mobilizacije.

“Želim početi s prijatnom viješću za 45.000 vojnika, koji u teškim uslovima štite našu državu. Riječ je o vojnicima takozvanog četvrtog vala mobilizacije. Potpisao sam ukaz o demobilizaciji vojnika koji su na službu pozvani ukazom od 21. jula 2014. i 14. januara 2015. godine”, saopćio je Porošenko tokom zasjedanja Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, taj ukaz ni na koji način neće utjecati “na visoki nivo odbrambene sposobnosti države, kao ni na smanjenje broja grupacija koje su na istoku države i kod krimskog suženja”.

Ukidanje i obnavljanje vojnog poziva

Praksa vojnih poziva regrutima ukinuta je u Ukrajini 2013. godine, kada je Kijev objavio da prelazi na politiku stvaranja profesionalne armije po ugovoru.

Ipak, odmah poslije početka vojne operacije u Donbasu protiv grupa nezadovoljnim državnim prevratom u aprilu 2014. godine, tadašnji vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov potpisao je ukaz o obnavljanju vojnog poziva.

Izvor: Agencije