Oglasi

Ukinuti paušali zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo

Profesionalnim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo su ukinuti paušali u iznosu od 297 eura.
Jedan dio zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo ocijenio je da je ovaj zakon populističkiAl Jazeera - Arhiva

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je u srijedu Zakon o platama i naknadama u organima vlasti ovog kantona, kojim su ukinuti paušali kantonalnim zastupnicima.

Na dnevnom redu treće redovne sjednice Skupštine KS-a kao prva tačka našao se Prijedlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti KS-a.

Nakon rasprave, kantonalni zakonodavci pristupili su glasanju i većinom usvojili predloženi zakon, kojim se ukidaju paušali profesionalnim zastupnicima u iznosu od 580 konvertibilnih marka (297 eura).

Čelnicima u Kantonu koeficijent 9,80

Ovaj zakon je u skupštinsku proceduru uputila Vlada KS-a, a kao nosilac aktivnosti na izradi zakona navedeno je Ministarstvo pravde i uprave KS-a, na čijem čelu se nalazi Lejla Brčić.

Usvajanjem ovog zakona premijeru KS-a i predsjedavajućem Skupštine KS-a osigurana je plata prema istom koeficijentu kakav imaju potpredsjednici entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Zastupničkog doma i Doma naroda federalnog Parlamenta Federacije federalni premijer (koeficijent 9,80).

Do septembra 2018. godine osnovica za obračun plate u KS-u iznosila je 290 KM (149 eura), nakon čega je osnovica povećana na 315 KM (161 eura), što je identično osnovici kakvu su u proteklih osam godina imali državni službenici i funkcioneri na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine KS-a određen je koeficijent 9,50, kantonalnim ministrima 9,0, predsjednicima klubova u Skupštini KS-a 8,20, predsjednicima radnog tijela Skupštine KS 8,10, zamjenicima predsjednika radnog tijela 8,0, a kantonalnim zastupnicima 7,80.

SDA za smanjenje plata ministrima

Jedan dio zastupnika u Skupštini KS-a ocijenio je da je ovaj zakon populistički, odnosno da ne donosi nikakve značajnije uštede.

Iz opozicione Stranke demokratske akcija tražili su da se i ministrima u Vladi KS-a smanje plate za 300 KM (150 eura), kako bi i Vlada KS-a, koja predlaže zakon, na svom primjeru pokazala socijalnu osjetljivost.

Iz SDA su predložili da se ta sredstva proslijede na izgradnju roditeljske kuće, što vladajuća većina u Skupštini KS-a, koju čine Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista, nije podržala.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.