Uhićenom Perkoviću određen istražni zatvor

Nakon što su u Hrvatskoj stupile na snagu zakonske izmjene, po kojima se Europski uhidbeni nalog primjenjuje i na kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. godine, u srijedu je uhićen Josip Perković, prenose hrvatski mediji.

Sudac Županijskog suda u Zagrebu odredio mu je istražni zatvor do odluke o izručenju, budući da Perkovića traži Njemačka.

“Sud je odredio istražni zatvor. Imamo rok od tri dana za žalbu. Došlo je do različitih mišljenja. Sud smatra da ne mora obrazlagati pritvor. Smatram drugačije, pa ćemo iz tih razloga uložiti žalbu”, rekao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Europski uhidbeni nalog Perkoviću je uručen već u prvim satima Nove godine, a to je potvrdio i odvjetnik Nobilo, rekavši kako je Perković priveden u policiju sukladno nalogu koji je u Hrvatsku stigao još 1. srpnja, a stupio na snagu u ponoć 1. siječnja.

O tome gdje je Perković uhićen Nobilo nije htio reći, ali je samo komentirao kako je policija po njega došla na adresu koja nije javno poznata.

Nekadašnjeg čelnika jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe njemačko pravosuđe tereti da je sudjelovao u pripremi i organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, koje je izvedeno 80-ih u Njemačkoj.

Uhićen i Mustać

Perković se, po riječima njegovog odvjetnika, od srijede ujutro nalazi u policijskoj postaji, kao i bivši obavještajac Zdravko Mustać, inače Perkovićev nadređeni, te će tijekom dana biti odveden na ispitivanje u Državno odvjetništvo.

Prema propisanoj proceduri, Državno odvjetništvo treba ispitati uhićene i pitati ih pristaju li na izručenje.

Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću, no Nobilo ističe da će se Perković usprotiviti izručenju.

Nobilo očekuje da će tužiteljstvo za Perkovića tražiti i određivanje istražnog zatvora, pa bi, nakon Županijskog državnog odvjetništva, trebao biti odveden i pred suca istrage, koji će odlučivati o tom zahtjevu.

Osim o pritvoru, zagrebački Županijski sud, ali ne sudac istrage, nego izvanraspravno vijeće, narednih će dana odlučivati i o Perkovićevoj žalbi na izručenje, a na tu sudsku odluku Perković ili državni odvjetnik mogu se žaliti Vrhovnom sudu Hrvatske u naredna tri dana.

Josipović: Sve u rukama policije i pravosuđa

Uhićenje Josipa Perkovića komentitao je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, rekavši kako je sada sve u rukama policije i pravosuđa.

Dodao je kako nema nikakvih posebnih komentara o samome uhićenju, podsjetivši da je od 1. siječnja na snazi primjena Europskog uhidbenog naloga bez vremenskog ograničenja.

“Zakon je na snazi, zakon se primjenjuje jednako prema svima”, rekao je.

Na pitanje novinara zašto cijeli slučaj Perković toliko traje i da li se mogao i ranije riješiti, Josipović je odgovorio kako je srijeda prvi dan da je zakon na snazi.

“Prema tome, nije moglo brže, čini mi se”, kazao je predsjednik Josipović.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić odbila je komentirati uhićenje Perkovića, rekavši kako to nije njezin resor.

“To nije moj resor, pa molim da pitate nekoga kome je to u resoru. Očekujem da se postupa u skladu sa zakonom, kojeg smo donijeli”, odgovorila je Opačić na upite novinara u Zagrebu.

Uhićeno 10 osoba

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je do podneva ukupno 10 osoba uhićeno nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama EU-a kojima je ukinuto ograničenje u postupanju u odnosu na osobe koje su kaznena djela počinili prije 7. kolovoza 2002. godine, među njima i Perkovića.

Osim na zagrebačkom području, osobe s europskih uhidbenih naloga uhićene su na području osječko-baranjske, varaždinske, šibensko- kninske i krapinsko-zagorske policijske uprave.

“Osobe su uhićene radi sumnje u počinjenje kaznenih djela ubojstva, razbojništva, zlouporaba opojnih droga, silovanja i drugo”, ističu u policiji.

Dodaju da prilikom uhićenja nije bilo uporabe sredstava prisile.

“Uhićene osobe se predaju pritvorskom nadzorniku, kako bi u predviđenom zakonskom roku bile ispitane od strane nadležnih županijskih državnih odvjetnika. Daljnja provedba postupka predaje u djelokrugu je rada nadležnih pravosudnih tijela”, navode u priopćenju.

EU: Pratimo provedbu

Europska komisija poručila je u srijedu nakon niza uhićenja u Hrvatskoj da će pratiti provedbu hrvatskog zakona o primjeni europskog uhidbenog
naloga, kojim je ukinuto vremensko ograničenje za njegovu primjenu.

“Komisija će nadzirati primjenu zakona”, komentar je Komisije na niz uhićenja u Hrvatskoj nakon što je na snagu stupio novi zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga kojim je ukinito vremensko ograničenje iz ranijeg zakona po kojem se EUN mogao primjenjivati samo za djela počinjena nakon kolovoza 2002. godine.

Tom promjenom zakona Hrvatska se ponovno uskladila s europskim uhidbenim nalogom, koji se
primjenjuje za sva djela neovisno o datumu kada su počinjena, poručuju iz komisije.

Izvor: Al Jazeera i agencije