Uhapšen komandant ‘Četničkog pokreta u Srbiji’

Živkoviću je određeno zadržavanje do 48 satii on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu (portalanalitika.me)

Bratislav Živković, koji je javnosti poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, uhapšen je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu zbog sumnje da je organizirao učešće državljana Srbije u ratu u inostranstvu, potvrđeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ove države.

Živkoviću je određeno zadržavanje do 48 sati, on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo organiziranje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je ranije prenio kako Generalno tužilaštvo Ukrajine vodi istragu protiv Živkovića i još pet državljana Srbije zbog sumnje da su se u oblastima Donjeck i Luganjsk borili na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije „Unite Continentale“.

Presude za 28 osoba

Izmjenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ako pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprijećena je kazna zatvora od jedne do osam godina, a za organiziranje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

Za RSE je u februaru potvrđeno da je Viši sud u Beogradu donio 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom.

Protiv četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uvjetna kazna.

Izvor: Agencije