Uhapšen Jakup Krasniqi po nalogu Specijalnog tužilaštva u Hagu

Policija EULEX-a i Policija Kosova vrše pretres kuće Jakupa Krasniqija (Anadolija)

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova u Hagu danas je uhapšen Jakup Krasniqi, pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova i bit će prebačen u Hag, javlja Anadolija.

Krasniqija su uhapsili pripadnici EULEX-a i Policije Kosova, nakon deset sati pretresa njegove kuće u Prištini.

Advokat Valon Hasani je novinarima potvrdio da je njegov klijent Jakup Krasniqi uhapšen i da će biti prebačen u Hag. Hasani je kazao da je Krasniqiju danas uručen nalog za hapšenje.

“Danas je Specijalno tužilaštvo provelo akciju i na osnovu naloga Specijalizovanih vijeća uhapšen je Krasniqi. Upravo su krenuli u Hag. Potvrđeno je da je potvrđena optužnica protiv njega i očekuje se da će uskoro biti određena prva sjednica pred Specijalizovanim vijećima”, kazao je Hasani.

Naglasio je da nisu precizirana djela za koja se Krasniqi sumnjiči, ali da su ta djela u okviru nadležnosti Specijalnih vijeća Kosova u Hagu.

Reakcija Vlade Kosova

Iz Specijalnih vijeća Kosova u Hagu saopćeno je rano jutros da su u toku operacije Specijalnog tužilaštva koje se odvijaju uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Jakup Krasniqi, koji je tokom posljedenjeg rata na Kosovu bio glasnogovornik OVK-a, dobrovoljno se ranije odazvao pozivu na ispitivanje u Hagu.

Nakon rata je kao član Demokratske partije Kosova bio predsjednik Skupštine Kosova. Trenutno je predsjednik Nacionalnog vijeća Socijaldemokratske inicijative Nisma i ne obavlja nijednu državnu funkciju.

U međuvremenu, Vlada Kosova je saopćila da prati akcije EULEX-a u vezi sa bivšim predsjednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasniqijem. Iz Vlade navode da nosioci kosovskih institucija i građani neprekidno daju primjer poštovanja i saradnje sa lokalnom i međunarodnom pravdom.

“Isto će biti učinjeno i ovog puta sa Specijalnim vijećima u Hagu, koje su dio pravosudnog sistema Republike Kosovo. Pretpostavka nevinosti mora se poštovati u svakom slučaju, osim ako ne postoji druga odluka nadležnog suda”, piše u saopćenju.

Dodaje se da Vlada Kosova prepoznaje kao čistu i svetu borbu naroda Kosova za slobodu.

Potvrđena optužnica protiv Rexhepa Selimija

Jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova i šef Pokreta “Samoopredeljenje” saopćio je da ga je Specijalno viječe Kosova u Hagu večeras informisalo da je potvrđena optužnica protiv njega.

Selimi je na svom Facebook profilu napisao da sutra putuje u Hag kako bi se suočio sa “ovim izazovom koji je stavljen pred Oslobodilačku vojsku Kosova”.

“Idem s visoko podignutom glavom i kada god da se vratim, vratiću se isto tako sa visoko podignutom glavom, jer sam bio, jesam i biću vojnik Oslobodilačke vojske Kosova za koju sam spreman da dam sve od sebe. Ideal te slavne vojske je iznad mene, iznad bilo koga, iznad svih”, naveo je Selimi.

Specijalna vijeća Kosova u Hagu

Specijalna veća i Specijalno tužilaštvo Kosova osnovani su u skladu sa međunarodnim sporazumom koji je ratifikovala Skupština Kosova, ustavnim amandmanom i Zakonom o Specijalnim vijećima i Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Oni su privremenog karaktera sa konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.

Do osnivanja Specijalnog suda za Kosovo došlo je nakon što je januara 2011. godine Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope usvojila Rezoluciju izvjestioca Dika Martija kojom se međunarodna zajednica i vlasti u Prištini, Beogradu i Tirani pozivaju da preduzmu mjere kako bi se rasvijetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i nakon sukoba na Kosovu.

Izvor: Agencije