Oglasi

Uhapšen general Armije BiH Ramiz Dreković

Bivši komandant Četvrtog korpusa Armije BiH uhapšen je po nalogu Tužiteljstva BiH, pod sumnjom da je počinio ratni zločin.
Ramiza Drekovića su slobode lišili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštituAl Jazeera - Arhiva

General Ramiz Dreković, bivši zapovjednik Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, lišen je slobode u srijedu ujutro su u Sarajevu po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika 1995. godine, a slobode su ga lišili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH.

U njihovom priopćenju se navodi kako je Dreković osumnjičen da je, u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika Četvrtog korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

"Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti", navodi se.

Ubijeno dijete, više njih ranjeno

"Nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tijekom svibnja i lipnja 1995. godine, te je uslijed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata", dodaje se u priopćenju Tužiteljstva.

Stoga se, ukazuju, osumnjičeni tereti za kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu.

Informaciju da je Dreković uhapšen medijima su prethodno potvrdili njegovi Drekovićevi odvjetnici Mirsad Crnovršanin i Kadrija Kolić

Visoke vojne dužnosti

 

U Drekovićevom životopisu stoji da je od početka rata bio angažiran na pripremama za obranu i pružanje otpora. U ljeto 1992. godine staje na čelo novoformirane Unsko-sanske operativne grupe, a od jeseni je zapovjednik Petog korupsa Armije BiH.

Godinu kasnije, odlukom Predsjedništva, unaprijeđen je u čin brigadnog generala. Početkom 1994. godine na osnovu odluke Predsjedništva  preuzima Četvrti korpus ARBiH.

Potom je imenovan za poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH.

Na petu godišnjicu formiranja Armije RBiH, u proljeće 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala. 

Dreković je nakon rata umirovljen.

Potom je, u kabinetu tadašnjeg premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića obavljao savjetničku dužnost, a bio je i savjetnik dosadašnjeg federalnog ministra za pitanja boraca i invalida rata Salka Bukvarevića. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.