Uhapšen državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Srbije

Traju pretresi na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu (Reuters)

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da nema nijednog razloga da povjeruje da je državni sekretar Miodrag Poledica umiješan u postupke u vezi sa zloupotrebama u preduzeću “Infrastuktura železnice”.

Mihajlović je u saopćenju navela da ministarstvo na čijem je čelu i ona lično daju punu podršku nadležnim organima u borbi protiv korupcije.

“Svi zaposleni u Ministarstvu i ja u svakom trenutku stojimo na raspolaganju za pružanje svih potrebnih informacija”, poručila je Mihajlović.

“Sa druge strane, za sada nemam nijedan razlog da poverujem da je državni sekretar Ministarstva Miodrag Poledica umešan u radnje koje mu se stavljaju na teret”, navodi Mihajlović.

Zloupotreba službenog položaja

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije u ponedjeljak je saopćilo da je zbog zloupotreba u “Infrastrukturi železnice” uhapšeno pet osoba, među kojima je i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, čiji su inicijali M. P.

Traju pretresi na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu, prenosi Tanjug.

Uhapšeni se sumnjiče da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi s javnom nabavkom od augusta 2018. do maja 2019.

Tužilaštvo navodi da postoje osnovi sumnje da su zaposleni u “Infrastrukturi železnice” M. J, B. A. i P. Ć. u postupcima javne nabavke, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kršeći i druge propise, zloupotrijebili ovlasti i službene položaje, u čemu im je pomogao M. P., kako bi favorizirali privredno društvo čiji je direktor Z. S. u dobijanju poslova izvođenja radova na željeznici.

Radi fingiranja postojanja konkurencije i privida legalnosti, osumnjičeni M. M, direktor drugog privrednog društva, davao je “uslužne ponude” kojima je osiguravana izvjesnost dobijanja posla za privredno društvo direktora osumnjičenog Z. S.

Hapšenja od 10. januara

Kako se navodi, uhapšeni će u sljedećih 48 sati biti privedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ranije je, 10. januara, uhapšen direktor “Infrastrukture železnice” Miroljub Jevtić zbog sumnje da je primio mito od 10.000 eura.

Jevtić je i dalje u pritvoru, dok se ostala trojica osumnjičenih brane sa slobode.

Tužilaštvo je nakon toga saopćilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažirao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga te da postoji osnovana sumnja da su dio uplaćenog novca od “Infrastrukture železnice” po osnovu fakturiranih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.

Izvor: Agencije