UEFA: Lewandowski, De Bruyne i Neuer kandidati za nogometaša godine

Robert Lewandowski je postigao 55 golova u 47 utakmica za Bayern, od čega 15 u Ligi prvaka (EPA)

Holanđanin Kevin de Bruyne (Manchester City), Poljak Robert Lewandowski i Nijemac Manuel Neuer (oba iz Bayerna) ušli su u uži izbor za nogometaša sezone, objavila je u srijedu na svojim stranicama Evropska nogometna asociacija (UEFA).

Ime pobjednika će biti objavljeno na svečanosti na kojoj će biti i žrijeb za UEFA-inu Ligu prvaka u Nyonu 1. oktobra, prenosi Hina.

Najbolji nogometaš UEFA-ine Lige Evrope bit će proglašen dan nakon toga.

Lewandowski je postigao 55 golova u 47 utakmica za Bayern, od čega 15 u Ligi prvaka.

De Bruyne je vodeći asistent u evropskim nogometnim ligama sa 20 asistencija, dok je u engleskoj Premier ligi postigao 13 pogodaka.

Šest utakmica bez primljenog gola

Neuer je propustio samo jednu utakmicu na Bayernovom putu od naslova prvaka,  a u Ligi prvaka u šest utakmica nije primio gol.

Za titulu najboljeg golmana natječu se Neuer, Keylor Navas (Paris Saint Germain) i Jan Oblak (Atletico Madrid), dok su u užem izboru za najboljeg obrambenog igrača David Alaba (Bayern), Alphonso Davies (Bayern) i Joshua Kimmich (Bayern).

Za najboljeg veznjaka natječu se De Bruyne, Thomas Meuller (Bayern) i Thiago Alcantara (Bayern), a za napadača Lewandowski, Mbappe (PSG) i Neymar (PSG).

U kategoriji najboljeg igrača Lige Evrope u uži izbor ušli su Ever Banega (Sevilla), Bruno Fernandes (Sporting CP/Manchester United) i Romelu Lukaku (Inter).

Za najbolju nogometašicu u uži izbor ušle su Lucy Bronze, Pernille Harder i Wendie Renard.

Izvor: Agencije