Učenici u Preševskoj dolini bez udžbenika

Iako je početkom augusta potpisan sporazum Ministarstva prosvjete Srbije i Nacionalnog vijeća Albanaca u toj državi da se osiguraju udžbenici na albanskom jeziku, učenici u Preševskoj dolini većinu predmeta i dalje uče iz svesaka. Dogovoreno je da se sa srpskog na albanski jezik prevedu udžbenici po nastavnom planu Srbije, ali do toga nije došlo.

Albanski đaci na jugu Srbije sve što su na času čuli o francuskom književniku Honoreu de Balzaku moraju zapamtiti ili zapisati. Za predmet Jezik i književnost nemaju udžbenik – sveska i olovka jedino je što imaju na klupi. Profesor književnosti Hajredin Hyda kaže kako nije lako ni đacima, ni njemu. Zbog politike ispaštaju učenici.

“Mogu razumjeti za neke predmete, koji mogu biti posljedica toga što se dogodilo u posljednje vrijeme, ali ako su historiju mogli zajedno napisati Francuzi i Nijemci – ne znam zašto ne može svako ovdje izučavati svoju historiju. Na kraju – da se slažemo u tome da se ne slažemo – i to bi bilo rješenje”, ističe on.

Kao za učenike na Kosovu

Rješenje je bilo na pragu prije mjesec dana. Sve je upućivalo na to kako će udžbenike na albanskom jeziku učenici koristiti od septembra. Sporazum o tome potpisali su Nacionalno vijeće Albanaca i Ministarstvo prosvjete Srbije. Ipak, od potpisa tokom raspusta do školskog zvona ništa nije urađeno. Udžbenike je trebalo prevesti sa srpskog na albanski jezik. Kako to nije urađeno, iz Nacionalnog vijeća Albanaca nude drugo rješenje.

“Najbolje bi bilo da se osiguraju ili udžbenici koji postoje na Kosovu i Albaniji, ili da se nađe neko rješenje da se ti udžbenici dopune nastavnim jedinicama koje nedostaju”, smatra Zejni Fejzullahu, direktor srednje škole i predsjednik Komisije za obrazovanje Nacionalnog vijeća Albanaca.

Jonuz Musliju, predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca i potpisnik sporazuma s Ministarstvom prosvjete Srbije za još jednu godinu bez udžbenika na albanskom jeziku optužuje Vladu Srbije, ali i poručuje – tražimo samo ono što već imaju Srbi na Kosovu.

“Vlada još nema volju da učenici u Preševskoj dolini uče na maternjem jeziku. Tražimo reciprocitet: kao što Srbi uče na Kosovu ili Albaniji, to tražimo. Pošto imamo knjige, ne tražimo ni pare, niti išta od Vlade Srbije. Tražimo udžbenike, da učenici uče po standardima Evrope”, ističe Musliju.

Ispašta 10.000 djece

Prošle školske godine su udžbenici, donacija Ministarstva Kosova, vraćeni sa carine, iz Bujanovca javlja novinar Al Jazeere Zoran Kosanović.

“Bez udžbenika i ove školske godine ostalo je gotovo 10.000 đaka ovde, na jugu Srbije, koji nastavu prate na albanskom jeziku”, dodaje.

Ministarstvo prosvjete Srbije ranije je saopćilo kako su udžbenici osigurani za učenike sedam nacionalnih manjina, za šta je iz budžeta izdvojeno gotovo milion eura, ali ne i za Albance sa juga Srbije.

Izvor: Al Jazeera