Oglasi

Ubrzano topljenje leda na Antartiku

Topljenje leda se alarmantno se ubrzalo, upozorili su naučnici, dodajući da je na Antartiku od 1992. godine nestalo oko 3.000 milijardi tona leda.
Antartik je u periodu između 1992. i 2011. godišnje gubio skoro 84 milijardi tona ledaEPA

Topljenje leda na Antartiku alarmantno se ubrzalo, upozorili su naučnici, dodajući da je na Antartiku od 1992. godine nestalo oko 3.000 milijardi tona leda.

Količina vode oslobođena otapanjem leta na Antartiku, ključnom pokazatelju klimatskih promjena u posljednjoj četvrtini stoljeća, dovoljna je da američku saveznu državu Teksas potopi val visine četiri metara, proračunali su naučnici.

Kako se navodi, sva ta voda dovela je globalnog povećanja visine okeana za 7,6 milimetara, prenosi Beta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazuje da je Antartik u periodu između 1992. i 2011. godišnje gubio skoro 84 milijardi tona leda, a u posljednjih pet godina taj broj je povećan na više od 241 milijardi tona.

Brze promjene

"Mislim da se trebamo zabrinuti, ali to ne znači da trebamo očajavati", rekla je Isabella Velicogna sa Univerziteta u Kaliforniji, jedna od 88 autora istraživanja.

Kako je navela, promjene se dešavaju brže od očekivanog.

Dijelovi zapadnog Antartika, gdje je topljenje najbrže, nalaze se u fazi urušavanja, naveo je koautor Ian Joughin sa Univerziteta u Washingtonu.

Naučnici Američke svemirske agencije i Evropske svemirske agencije provode istraživanja svakih nekoliko godina kako bi imali najsveobuhvatniju sliku šta se dešava na Antartiku i Grenlandu.

Stručnjaci navode da bi samo topljenje leda na Antartiku do kraja stoljeća moglo podići nivo mora za 16 centimetara.

Studija je provedena na 24 različite lokacije, uz 15 satelita, istraživanja na terenu i računarske simulacije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.