Ubrzana procedura povrata PDV-a strancima

Primjenom novog sistema smanjit će se vrijeme čekanja na granici i mogućnost pogrešaka, te ubrzati povrat PDV-a (AFP)

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine predstavila je u  Banjoj Luci novu uslugu elektronskog podnošenja prijave za povrat poreza na dodatnu vrijednost (PDV) stranim državljanima čime bi se trebao ubrzati ovaj proces koji je jako značajan za građane susjednih zemalja.

Kako je saopćeno iz UIO-a, nova usluga poreskim obveznicima bit će dostupna u februaru 2013. a olakšat će trgovačkim lancima u Bosni i Hercegovini povrat PDV-a stranim kupcima. 

Novi sistem će funkcionirati tako da će trgovci popunjavati elektronski obrazac za povrat PDV-a i slati ga direktno na centralni kompjuterski server UIO-a.

U deset mjeseci 2012. strani državljani su podnijeli ukupno 123.015 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu od oko 2,3 miliona eura

Kada se strani državljani dođu na granicu, carinske službe imat će sve podatke o kupovini i iznosu PDV-a.

Predstavnici trgovačkih lanaca u BiH podržali su u petak pokretanje nove usluge, koju je predstavila pomoćnica direktora UIO-a Svjetlana Perković, jer će se primjenom smanjiti vrijeme čekanja na granici i mogućnost pogrešaka prilikom ručnog unosa podataka na samoj granici te ubrzati proceduru povrata PDV-a stranim državljanima.

U deset mjeseci 2012. strani državljani su podnijeli ukupno 123.015 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu od 4,5 milona KM (oko 2,3 miliona eura), izvijestili su iz UIO-a.

Izvor: Agencije