‘Ubistvo u Maleziji’ – film koji je uzburkao javnost

Advokat Sirula Azhara, Najibovog tjelohranitelja koji je bio osuđen na smrt zbog ubistva žene, nakon suđenja (u sredini) (EPA)

Dokumentarac Al Jazeere “Ubistvo u Maleziji” uzburkao je javnost u ovoj zemlji, ali i šire.

U istraživačkom dokumentarnom filmu, Al Jazeera obrađuje ubistvo mlade mongolske žene po imenu Altantuya Shaaribu koju su ubili tjelohranitelji sadašnjeg premijera Malezije Najiba Razaka.

Čovjek koji je optužen da je naručio ubistvo i osuđen nakon toga, ali je kasnije pušten, također je bio blizak saradnik i savjetnik sadašnjeg premijera.

Novinarka koju je Al Jazeera angažirala za rad na dokumentarcu, Mary Ann Jolley, privedena je i deportirana iz Malezije.

Altantuya je ubijena u oktobru 2006. godine. Upucana je u glavu, a nakon toga njeno tijelo je razneseno snažnim eksplozivom C4.

Nakon niza suđenja, sud je proglasio krivim dvojicu tjelohranitelja tadašnjeg zamjenika premijera, današnjeg premijera Najiba Razaka.


Altantuya Shaaribu

Drugi optuženi, koji je oslobođen, što je odluka na koju se tužilaštvo nije žalilo, bio je veoma blizak saradnik i savjetnik Najiba.

Osuđeni na smrt

Tokom suđenja, brojni čudni detalji su otkriveni, poput činjenice da je evidencija o ulasku Altantuyje u Maleziju izbrisana, ili svjedočenja privatnog detektiva Bale koji je naveo da je sadašnji premijer poznavao ubijenu ženu te da je u cijeli slučaj bio umiješan mogući iznos od 125 miliona dolara od prodaje francuske podmornice.

Dvojica tjelohranitelja Najiba kasnije su osuđeni na smrt, ali jedan od njih, Sirul Azhar Umar, je već bio u Australiji.

Rečeno je da je priznao da je raznio tijelo žene, ali da je u nju pucao prijatelj premijera, Razak Baginda.

U razmjeni poruka, Sirul je tražio 17 miliona australskih dolara za sebe i garancije da “neće srušiti premijera”.

Kabinet premijera Najiba odgovorio je na upit Al Jazeere i negirao da je premijer znao ubijenu ženu.

U dokumentarnom filmu, autorica Mary Ann Jolley, dok su je deportirali iz Malezije, rekla je: “Zasigurno sam udarila na osjetljiv živac u ovoj istrazi…”

Kritičan momenat za premijera

Policija u Maleziji najavila je da će pokrenuti istragu protiv nje zbog izvještavanja o ubistvu Altantuyje, odnosno zbog, kako su naveli, mogućeg kršenja dijela zakona koji se odnosi na “izjave sa namjerom da se izazove, ili je moguće da će izazvati, strah kod javnosti.”

Prikazivanje dokumentarca dešava se u kritičnom momentu za premijera Malezije, koji je optužen da je primio 700 miliona dolara na svoj lični račun iz sredstava državnog investicionog fonda 1MDB opterećenog dugovima.

Al Jazeera Balkans će uskoro emitovati dokumentarac “Ubistvo u Maleziji” koji je izazvao brojne reakcije javnosti u Maleziji i drugim zemljama.

Izvor: Al JAzeera