Oglasi

Ubistvo policajaca: Stepen pripravnosti na najvišem nivou

Nekoliko osoba kriminalistički se obrađuju, a obavljaju se pretresi na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva.

Sadiković o toku istrage ubistva policajaca u Sarajevu

Sarajevska policija saopćila je kako su podigli stepen pripravnosti na najviši nivo kako bi se što prije pronašle osobe koje su jučer, pri pokušaju krađe automobila, ubile dva policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Nekoliko osoba koje su privedene kriminalistički se obrađuju, a obavljaju se pretresi na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva.

Iz kantonalnog MUP-a ističu da je u posljednje tri godine bilo deset napada na njihove službenike vatrenim oružjem te da je jedino rješenje bolja saradnja svih policijskih agencija u BiH.

Tu je informaciju lokalnim medijima u subotu prenio komesar sarajevske policije Mevludin Halilović.

Sigurnosna situacija narušena

"Utvrđujemo činjenice i radimo sukladno napravljenom planu. Sigurnosna situacija je narušena ovim događajem. Program organiziranog kriminala krađe automobila traje od 1996. godine. Poslije akcija koje smo imali 2010. i 2013. godine, problem teških krađa jeste smanjen, ali taj problem nije riješen jer do sada nismo imali saradnju s drugim policijskim agencijama. Do jučerašnjeg dana mi nismo imali adekvatnu saradnju s ostalim policjskim agencijama. Jučer smo naišli na saradnju od strane MUP-a RS-a, Državne agencije za istrage i zaštitu, FUP-a...

Međutim, ovaj problem, ukoliko ne bude nastavljena saradnja kao sto je to bilo u protekla 24 sata neće biti riješen", izjavio je Halilović, dodajući kako je potraga za potencijalnim osumnjičenicima intenzivirana i koncentrirana na područje Pala i Istočnog Sarajeva.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo navodno je protekle noći privedeno 13 osoba, uglavnom s područja Pala i Istočnog Sarajeva no niko od njih još nije osumnjičen za sudjelovanje u zločinu.

Policija je uglavnom provjeravala imaju li te osobe alibi za period u kojem su kriminalci pokušali ukrasti automobil u Sarajevu i pri tome ubili dva policajca koji su bili u redovnoj patroli.

"Teško nam je, ali dalje se mora. To je rizik našeg posla i mi smo svjesni toga. Mi ćemo nastaviti da radimo svoje poslove i zadatke kako najbolje zamo i umijemo", kazao je Nusret Selimović, načelnik Četvrte policijske stanice.

Mirni protesti

Policija ima podatke o pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa koji su u prošlosti krali automobile i sada se provjerava ko je od njih mogao biti povezan s teškim zločinom koji je potresao javnost u BiH.

Ubijeni su policajci Adis Šehović (46) i Davor Vujinović (43).

Kradljivci su ih upucali u službenom policijskom automobilu pri čemu je Šehović umro na licu mjesta, a Vujinović je kasnije podlegao povredama u bolnici.

Zbog ovog zločina na mirnim protestima na mjestu napada u petak navečer okupio se veći broj građana koji su zapalili svijeće na mjestu gdje su policajci upucani, a nova protestna okupljanja najavljena su i za subotu.

Vlada Federacije BiH proglasila je 29. oktobra danom žalosti zbog ubistva dvojice policajaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.