Ubio se optuženi za silovanje mlade Indijke

Slučaj silovanja i ubistva djevojke pokrenuo je proteste širom Indije (AFP)

Vozač autobusa u kojem je prije tri mjeseca silovana mlada Indijka, nakon čega je preminula od zadobijenih povreda, objesio se u zatvoru u New Delhiju, saopćila je policija.

Ram Singh je bio glavni osumnjičeni od šest muškaraca, od kojih je jedan maloljetnik, kojima se sudilo za napad na 23-godišnju studenticu medicine u indijskoj prijestolnici.

Slučaj silovanja i ubistva djevojke pokrenuo je proteste širom zemlje i žustru debatu o zločinima nad ženama u Indiji.

Visoki policijski zvaničnik rekao je da je Singh počinio samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji u ponedjeljak.

“Istina je, on je mrtav” rekao je zvaničnik koji nije htio biti imenovan.

Novinar Al Jazeere Sohail Rahman, koji izvještava iz New Delhija, rekao je da će se zvaničnici najvjerovatnije suočiti sa teškim pitanjima kako se takav incident mogao desiti.

“Njih šestorica se drže u sudskom pritvoru, a ne od strane lokalne policije. Zbog toga će se postavaljati pitanja o nivou sigurnosti šest zatvorenika veoma visokog profila”, rekao je on, dodavši da se Singh navodno objesio vlastitom odjećom.

U razgovoru za Al Jazeeru u New Delihiju Kiran Bedi, penzionirani policajac koji je nekada vodio zatvor, rekao je da je potrebna nezavisna istraga ovog incidenta.

“Potrebno je razjasniti da li je neko imao umiješane ruke u to, ali vjerujem da se on objesio na zatvorsku rešetku vlastitom odjećom”, rekao je Bedi.

‘Smrtne presude’

“Znao je da će svakako umrijeti, jer smo imali i još imamo snažan slučaj protiv njega”, rekao je 20-godišnji brat ubijene djevojke agenciji Reuters.

“Nisam oduševljen viješću da se ubio, zato što sam želio da bude obješen javno. Da umre pod vlastitim uvjetima čini mi se nefer. Ali, jedan je gotov. Nadam se da će ostali čekati smrtnu presudu”, dodao je.

Suđenje petorici odraslih muškaraca počelo je na specijalnom sudu ubrzanim postupkom prošlog mjeseca, dok je proces za maloljetnika startao prethodne sedmice.

Optuženi Mukesh Singh (26), brat Rama Singha, instruktor fitnesa Vinay Sharma (20), čistač autobusa Akshay Singh (24) i prodavač voća Pavan Gupta (19) su se izjasnili da nisu krivi za silovanje i ubistvo.

Šestom optuženom, koji ima 17 godina, sudit će Sud za maloljetnike, budući da indijski zakoni isključuju mogućnost da osobe ispod 18 godina mogu biti krivično gonjene za ubistvo.

Policija je optužila šestorku da su napali djevojku i njenog pratioca u autobusu kada se par vraćao kući iz kina 16. decembra.  

Muškarci su optuženi da su satima silovali djevojku i tukli njenog pratioca u autobusu koji se kretao kroz New Delhi, da bi ih potom izbacili na ulicu.

Dvije sedmice nakon toga Indijka je preminula od unutrašnjih povreda u bolnici u Singapuru.

Izvor: Al Jazeera i agencije