Ubijeno pet žena u granatiranju blizu Tripolija

Minobacačke granate pogodile su civilne kuće u gradovima Ain Zara i Bin Gahsir, južno od Tripolija (EPA)

Najmanje pet žena ubijeno je, a pet osoba ranjeno, uključujući i jedno dijete, kada su granatirane njihove kuće u blizini glavnog grada Libije Tripolija, izjavio je danas zdravstveni zvaničnik libijske vlade koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Minobacačke granate pogodile su civilne kuće kasno sinoć u gradovima Ain Zara i Bin Gahsir, južno od prijestonice, pri čemu su žrtve bile isključivo žene, izjavio je glasnogovornik vlade sa sjedištem u Tripoliju Amin al-Hashemi, prenio je AP.

Dugogodišnji sukobi

Libija je opterećena previranjima još od 2011, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi.

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti. Jedna je strana u istočnoj Libiji, s vladom u Benghaziju, koju predvodi zapovjednik samoproglašene Libijske nacionalne vojske Khalifa Haftar, a čine je generali i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gaddafija. Druga je vlada Fayeza al-Sarraja u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Izvor: Agencije