Ubijen vojnik u napadu u Londonu

Jedna osoba ubijena je, a dvije ranjene u napadu blizu vojne kasarne za obuku u Londonu, objavili su britanski zvaničnici.

U jugoistočnom dijelu grada dvojica muškaraca napala su i mačetom ubila jednog vojnika. Tijelo su odvukli na saobraćanicu te su, mašući oružjem, od šokiranih prolaznika tražili da ih fotografiraju.

Policajci su upucali napadače, za koje se pretpostavlja da su azilanti. Obojica su trenutno u bolnici, a jedan od njih je u kritičnom stanju. Zločin je uznemirio britansku javnost i alarmirao tamošnje vlasti.

‘Barbarski čin’

“Britanska Vlada tretira jezivo ubistvo muškarca u području Woolwich u Londonu kao potencijalni teroristički napad”, saopćeno je iz ureda britanskog premijera Davida Camerona.

Islamska zajednica Britanije osudila je napad u Woolwichu. “Ovo je pravi barbarski čin koji nema osnove u islamu i mi ga bezrezervno osuđujemo”, navodi se u saopćenju.

“U mislima smo sa žrtvom i njegovom porodicom… Kako saznajemo, žrtva je pripadnik Oružanih snaga, u kojima su i muslimani služili ponosno i časno. Ovaj napad na pripadnika Oružanih snaga je nečastan i ništa ga ne može opravdati”, dodaje se u saopćenju.

Britanska vlada je sazvala vanrednu sjednicu komiteta za vanredne situacije poznatog kao COBRA kako bi razgovarali o incidentu.

Parlamentarni zastupnik Nick Raynsford rekao je da su dvije osobe osumnjičene za ubistvo prevezene u bolnicu.

“Ubistvo u Woolwichu je uistinu šokantno. Tražio sam od ministra unutrašnjih poslova da predsjedava sastankom COBRA-e”, objavio je na svom Twitter profilu premijer Cameron.

“Popodnevni napad u Woolwhichu je gnusni i neoprostivi čin nasilja. Moje misle su uz žrtvu i njegovu porodicu”, objavio je gradonačelnik Londona Boris Johnson također na svom Twitter profilu.

Nepoznati motivi

Za sada nije poznato koji motivi stoje iza napada.

Al Jazeerin reporter Laurence Lee izvještava s mjesta napada da su svjedoci rekli je žrtvu prvo udarilo auto, nakon čega su dva muškarca izašla iz automobila s mačetom i pištoljem i počeli kasapiti čovjeka na komade.

“Čini mi se da su napadači bili crnci”, rekao je za CNN svjedok Michael Atlee.

Dodao je da je jedan osumnjičeni nosio majicu s natpisom Help for Heroes, dobrotvorne organizacija koja pomaže vojnim veteranima.

Britanski ministar odbrane je kazao da prvi izvještaji govore da je vojnik u službi umiješan u incident.

Scotland Yard je saopćio da je odogovorio na napad u blizini Woolwicha, samo nekoliko blokova dalje od vojne kasarne za obuku.

Iz londonske Hitne službe je javljeno da je jedan čovjek nađen mrtav na licu mjesta, dok su druga dva muškarca prebačena u bolnicu, te da je jedan u ozbiljno narušenom zdravstvenom stanju. 

Izvor: Al Jazeera i agencije