UAE: Na sajmu naoružanja ugovori vrijedni milijarde dolara

Ovogodišnji sajam privukao je 1.235 kompanija iz 57 zemalja (Reuters)

Petodnevni bijenalni sajam naoružanja zaključen je u Abu Dhabiju ugovorima u vrijednosti 5,26 milijardi dolara, prema službenim podacima.

Ugovori su sklopljeni na osnovu 90 objavljenih ponuda, rekao je mornarički pukovnik Ujedinjenih Arapskih Emirata Fahed Nasser al-Thehli posljednjeg dana 13. međunarodne izložbe i konferencije o naoružanju, najvećeg sajma naoružanja na Bliskom istoku.

Među ugovorima sklopljenim u četvrtak Oružane snage UAE-a potpisale su tri s lokalnim proizvođačem oružja Nimr Automotiveom za nabavku 1.750 oklopnih vozila, prenosi Fena od agencije Xinhua.

Više od hiljadu kompanija

U međuvremenu je UAE potpisao još osam ugovora u vrijednosti 344 miliona dirhema (blizu 94 miliona dolara), pet sa domaćim firmama i tri s međunarodnim, od kojih je jedna IMS High-Tech, sa sjedištem u Njemačkoj, koja će snabdijevati municijom Oružane snage UAE-a.

UAE nije objavio svoj budžet za naoružanje, a konsultantska firma IHS Jane's procjenjuje da se radi o “nešto manje od 20 milijardi dolara godišnje”, rekao je Tate Nurkin, viši direktor za strateške procjene u IHS Jane'su.

Ovogodišnji sajam privukao je 1.235 kompanija iz 57 zemalja, što je za tri posto više nego na prošlom sajmu, pokazali su službeni podaci.

Izvor: Agencije