U Turskoj za tri godine uništeno više od 300.000 knjiga

Knjige su uništene spaljivanjem (EPA)

U turskim školama i bibliotekama uništeno je više od 300.000 knjiga u posljednje tri godine, od neuspjelog pokušaja državnog udara u toj zemlji, u ljeto 2016. 

Ministar obrazovanja Ziya Selcuk izjavio je da je 301.878 knjiga uništeno tokom vladine inicijative za iskorjenjivanje svega što je u vezi sa zabranjenim pokretom, čiji je vođa Fethullah Gulen, koga je zvanična Ankara optužila da je organizirao državni udar, prenio je albanski Top Channel.

Gulen je, dodaje se, u međuvremenu više puta kategorički negirao umiješanost u državni udar.

Gulen je u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, a Turska je dosad više puta od Washingtona tražila njegovo izručenje, prenosi Tanjug.

Knjige su uništene spaljivanjem, piše turski dnevnik Hurriyet, koji je objavio i fotografije njihovog uništavanja, prenio je Top Channel.

‘Glas razuma’

Mala grupa mladih novinara, koji, kako se navodi, pokušavaju djelovati kao “glas razuma”, objavila je na svom portalu da je jedan udžbenik iz matematike strogo zabranjen samo zato što su u knjizi prepoznati, navodno, Gulenovi inicijali.

Podsjeća se da je u decembru 2016. turski list BurGun otkrio da je 1,8 miliona udžbenika uništeno samo zato što je u njima spomenuta Pennsylvanija, savezna država u kojoj živi Gulen.

Nakon puča u Turskoj sve ulice u Ankari koje su nosile Gulenovo ime preimenovane su.

Podsjeća se i da je britanski PEN Centar u prošlogodišnjem izvještaju ukazao na zabranu slobode govora u Turskoj, gdje je nakon pokušaja državnog udara 200 medija zatvoreno, 80 pisaca prognano, a 5.822 univerzitetska profesora otpuštena.

Izvor: Agencije