Oglasi

U Turskoj otpuštena 18.632 državna službenika

Očekuje se da će vanredno stanje biti ukinuto u ponedjeljak, nakon objavljivanja sastava novog kabineta.
Iz policijskih službi otpušteno je skoro 10.000 uposlenikaepa

Ukupno 18.632 turskih državnih službenika otpušteno je sa svojih radnih mjesta, u skladu sa zakonskom uredbom o vanrednom stanju u Turskoj.

U saopćenju se navodi da je 148 osoba koje su ranije bile otpuštene iz javnih institucija i organizacija vraćeno na radna mjesta.

Također se navodi da je 8.998 policajaca izbačeno iz Generalne direkcije za sigurnost, dok je 649 osoba otpušteno iz Generalne komande Žandarmerije, javlja Anadolija.

Također, 3.077 pripadnika kopnenih snaga, 1.126 pripadnika mornarice i 1.949 pripadnika zračnih snaga je otpušteno sa službe iz turske vojske.

Iz Ministarstva pravde otpušteno je 1.052 lica, uključujući kandidate za sudije i državne službenike.

Zatvoreno je 12 udruženja, troje novina i jedan TV kanal.

Ukidanje vanrednog stanja u ponedjeljak

Bez činova je ostalo 1.526 pripadnika turskih snaga sigurnosti, 324 iz vojske, 1.167 iz Direkcije za sigurnost i 35 iz Žandarmerije, nakon što su otpušteni iz službe.

Ukupno 199 akademika je otpušteno širom zemlje po zakonskom dekretu.

Turska je prvi put proglasila vanredno stanje 20. jula 2016. godine, nakon pokušaja vojnog udara, u kojem je smrtno stradala je 251 osoba, a skoro 2.200 je bilo povrijeđeno.

Očekuje se da će vanredno stanje biti ukinuto u ponedjeljak, nakon objavljivanja sastava novog kabineta, rekao je premijer Binali Yildirim u četvrtak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.