U talibanskom napadu na vojnu bazu u Afganistanu troje mrtvih

Radnici bolnice prebacuju ozlijeđene na liječenje nakon eksplozije kamiona bombe u provinciji Balkh u utorak (Reuters)

Val napada širom Afganistana ostavio je najmanje dvanaest mrtvih i mnogo ranjenih u posljednja 24 sata, rekli su zvaničnici, uključujući bombaški napad talibana na sjeveru zemlje koji je ciljao bazu afganistanskih snaga, objavila je Al Jazeera English.

Najmanje tri osobe, među kojima su dva afganistanska komandosa i jedan civil, ubijeni su u samoubilačkom bombaškom napadu u sjevernoj provinciji Balkh, izjavio je portparol pokrajinskog guvernera Munir Ahmad Farhad.

“Meta neprijatelja bila je baza specijalnih snaga, ali kada je nije uspio napasti, neprijatelj je detonirao vozilo u neposrednoj blizini, nanijevši velike gubitke civilima koji su bili u blizini”, potvrdio je za AFP i Hanif Rezayee, vojni glasnogovornik.

Vojnici pomažu u izvlačenju žrtava

“Mnoge kuće su oštećene i uništene. Vojnici pomažu u izvlačenju žrtava”, rekao je izvijestivši o najmanje troje mrtvih (dvoje civila i vojnik) i o 41 ranjenoj osobi, među kojima je 35 civila.

Ministarstvo obrane je potvrdilo napad koji se dogodio u pokrajini Balkh, na sjeveru i u kojemu su potpuno uništene kuće s obje strane makadamskog puta, pokazuje snimka AFP-a, prenosi Hina.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad koji je, kažu, bio uperen protiv afganistanskih specijalnih snaga koje su pripremale napad na njihove suborce.

Predsjednik Ashraf Ghani osudio je napad. “Nastavak talibanskog nasilja (loše) utječe na izglede za uspostavu mira”, rekao je, prenosi njegov glasnogovornik Sedik Sediki.

Prema izvještaju UN-a objavljenom u julu, 1.282 osobe su ubijene u nasilju u Afganistanu u prvih šest mjeseci 2020. godine.

Izvor: Agencije