U sukobima u Idlibu najmanje 15 žrtava

Sukobi su se dogodili u regiji Jabal al-Zawiya (Anadolija)

Najmanje 15 osoba poginulo je u sukobima između sirijskih vladinih snaga i pobunjenika u pokrajini Idlib nekoliko sati nakon što je na snagu stupilo rusko-tursko primirje, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Sukobi su se dogodili u regiji Jabal al-Zawiya, piše Tanjug, pozivajući se na agencije.

Poginulo je šestero sirijskih vojnika i njihovih saveznika, kao i devetero boraca iz pobunjeničke Islamske partije Turkistan, navedeno je u saopćenju SOHR-a.

Primirje u sirijskom Idlibu stupilo je na snagu u ponoć nakon što su predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin na šestosatnom sastanku u Moskvi postigli dogovor.

Uspostavljanje sigurnosnog koridora

Kako je rekao Erdogan, dogovoreno je da primirje u Idlibu, poprištu teških okršaja sirijskih snaga i pobunjenika, koje podržava Turska, stupi na snagu u ponoć, nakon čega će dvije strane potom zajedno odlučiti o ostalim hitnim koracima.

Putin je izrazio nadu da će “zajednički dokument donijeti prekid vatre u pokrajini Idlib te poboljšati situaciju s humanitarnom pomoći”.

Dva čelnika dogovorila su uspostavljanje sigurnosnog koridora u pokrajini Idlib, šest kilometara sjeverno i isto toliko južno od strateški važnog autoputa M4, kojim će, počevši od 15. marta, turske i ruske snage zajednički patrolirati.

Izvor: Agencije