Oglasi

U Subotici naljepnice protiv muslimana

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ocjenjuje da je to jasna poruka muslimanima da su nepoželjni u Subotici.
U subotičkoj policiji kažu da su odmah reagirali i uklonili naljepnice s izloga, te da intezivno rade na rasvjetljavanju slučaja i identificiranju počinilacaWikipedia

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa ogorčenjem je primio vest da je Subotica osvanula oblepljena nalepnicama na kojima je ilustracija precrtane džamije i u saopštenju za medije navodi da je to jasna poruka muslimanima koji žive u tom multikonfesionalnom mestu da je njihov jedini verski objekat, Muhadžer džamija, nepoželjan u tom gradu.

Mešihat navodi da u tome vidi i poruku da su nepoželjni i pripadnici islama, koji tradicionalno imaju dobre odnose sa ostalim sugrađanima iz 25 nacionalnih zajednica, te oštro osuđuje taj "vandalski antimuslimanski i anticivilizacijski čin".

Proteklog vikenda na više lokacija u centru Subotice zalepljene su nalepnice na kojima su crvenom bojom precrtani minaret džamije i polumesec, rekla je Tanjugu portparolka Policijske uprave u tom gradu Tatjana Vetro.

Kako kaže Vetro, subotička policija je odmah reagovala i uklonila nalepnice sa izloga i intezivno radi na rasvetljavanju slučaja i identifikovanju počinilaca.

Za tužilaštvo nema krivičnog djela

Tužilaštvo, sa druge strane, smatra da nema elemenata krivičnog dela.

"Zalepljene nalepnice na dva objekta u Ulici Matka Vukovića u Subotici uočili su policijski službenici. O događaju je upoznato Više javno tužilaštvo u Subotici, koje se izjasnilo da ne postoje elementi krivičnog dela", rekla je Vetro.

Dalje objašnjava da su nalepnice bile zalepljene sa spoljašnje strane, i na objektima koji redovno rade na i lokalima koji su u pripremi i ne postoji osnov da se lepljenje povezuje sa vlasnicima tih radnji.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je saopštio da od nadležnih organa MUP-a očekuje da vinovnici tog čina što pre budu privedeni pravdi, a da se muslimanima u Subotici i drugim mestima gde postoji potencijalna opasnost omogući puna lična i imovinska bezbednost.

Takođe, Mešihat ističe da taj čin, osim "profašističke i islamofobične poruke" u cilju zastrašivanja, pokazuje i solidarisanje sa nedavnim terorističkim napadom na Novom Zelandu, kada je u džamiji ubijeno 50 muslimana, a 30 njih ranjeno.

Mešihat u saopštenju izražava zabrinutost i čuđenje što je Policijska uprava Subotica nedavno povukla obezbeđenje ispred džamije koje je uvela nakon pokušaja paljenja tog verskog objekta u oktobru 2014, što je dodatno unelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane tog grada.

Pojavu nalepnica na pojedinim prodavnicama u Subotici, na kojima je ilustracija precrtane džamije, osudila je i Demokratska stranka, ocenjujući da je reč o "vandalskom i anticivilizacijskom činu".

"Decenijama smo kao grad odolevali svakoj šovinističkoj histeriji iako je uvek bilo pojedinaca u svim narodima koji su svoju perspektivu tražili u raspirivanju mržnje prema svemu što je u nacionalnom ili religijskom smislu drugačije. Obaveza je Subotičana da i ovom prilikom jasno pokažu da ne podržavaju sejanje podela i mržnje u našem gradu", naveo je DS u saopštenju.

Ta stranka je zatražila od nadležnih organa da u najkraćem roku pronađu odgovorne "kako bi se smirila uznemirenost pripadnika islamske verske zajednice u Subotici".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.