U Srbiji pad broja novozaraženih

Srbija je nakon Grenlanda i Vatikana najbolje stojeća zemlja u Evropi za prošlu sedmicu u pogledu korona virusa, tvrde mediji u toj zemlji (EPA)

Od 5.268 testiranih uzoraka za posljednja 24 sata u Srbiji je korona virus potvrđen kod još 30 osoba, a Ministarstvo zdravstva registriralo je jedan smrtni slučaj od posljedica COVID-a 19.

Nakon što je prošle sedmice broj novooboljelih nastavio padati te su u ponedjeljak zabilježena 84 nova slučaja, a jučer 72, danas je samo 30 uzoraka bilo pozitivno na korona virus, prenijela je Hina.

Danas je u Srbiji na bolničkom liječenju 279 pacijenata zaraženih koronom, među kojima je 20 na respiratorima i intenzivnoj njezi.

Srbija je od početka epidemije 6. marta do sada prijavila ukupno 1.120.363 testiranja, te 33.414 potvrđenih slučajeva COVID-a 19, dok je od posljedica zaraze umrlo 748 oboljelih, uz 2,24 posto smrtnosti.

Krizni štab odlučio je ranije danas da radno vrijeme kafića i restorana koji nemaju otvorene terase produži za još jedan sat, sa 22 na 23 sata.

Takav potez, kako je objašnjeno, “nikako ne može nazvati ublažavanjem mjera”, jer sada nije trenutak za tako nešto, već je više promjena usklađivanja s vremenskim uvjetima i godišnjim odmorima.

Krizni štab jedinstveno je usaglasio stajalište da je trenutna povoljna epidemiološka situacija odraz “isključivo visoke odgovornosti građana” iskazana u prethodnom razdoblju.

Srbija je, prema raspoloživim informacijama i takozvanoj stopi incidencije, nakon Grenlanda i Vatikana najbolje stojeća zemlja u Evropi za prošlu sedmicu, objavili su u ponedjeljak beogradski mediji.

Stopa incidencije u Srbiji bila je 6,94 zaraženih na 100.000 građana, dok je ta stopa u Njemačkoj 29, Italiji 34, Velikoj Britaniji 94.

U Bosni i Hercegovini na 100.000 stanovnika stopa je bila 97, a najvišu stopu novozaraženih prethodne saedmice u regiji imala je Crna Gora – 586 na 100.000 građana, navode beogradski mediji na koje se poziva i Hina. 

BIRN je pak krajem juna objavio kako se ne podudara stvarni broj zaraženih i preminulih u Srbiji i broj kojeg objavljuju zdravstvene vlasti.

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244, objavio je BIRN, pozivajući se na zvanične podatke državnog informativnog sistema Srbije.

U Hrvatskoj 48 novih slučajeva 

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 48 novih slučajeva zaraze korona virusom, nije bilo umrlih, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1.180, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 291 pacijent na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 24 pacijentam pojašnjava Hina.

U posljednja 24 sata testirano je 3.029 uzoraka, a oporavile su se 184 osobe.

U samoizolaciji je trenutno 9.057 osoba.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, evidentirano je 16.245 osoba s korona virusom, od kojih su 272 preminule.

Do danas je ukupno testirano 295.998 osoba.

U BiH 12 preminulih 

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano još 80 zaraženih korona virusom, od čega 49 u FBiH, 30 u entitetu Republika Srpska, te jedno u Brčko Distriktu.

U FBiH su testirana 684, a u RS-u 483 uzorka. 

U FBiH je prijavljeno osam novih smrtnih ishoda, a u RS-u četiri.

U protekla 24 sata u BiH su preminule četiri osobe, dva muškarca iz Bugojna i Travnika, kao i dvije žene iz Kaknja i Tuzle, dok su četiri prijavljena smrtna ishoda iz proteklog perioda.

Iz Klinice za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar saopćeno je da je proteklog vikenda preminulo pet osoba od posljedica COVID-a 19.

U bh. entitetu Rеpublika Srpska, u pоsljеdnjа 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 483 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а korona virus je pоtvrđеn kоd 30 оsоba.

“U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su čеtiri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg korona virusа kоrоnа”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Crna Gora uzorke šalje u Njemačku

U Crnoj Gori preminulo je pet osoba dok je registrovano 128 novozaraženih korona virusom, javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović. Ukupan broj aktivnih slučajeva u toj zemlji je premašio 3.500.

Od početka epidemije preminule su 163 osobe.

Zbog preopterećenosti laboratorije Institut za javno zdravlje sjutra će u Njemačku poslati na analizu više od hiljadu uzoraka za testiranje na virus. 

Crnogorske zdravstvene vlasti saopćile su u ponedjeljak da je deset štićenika i sedam zaposlenih doma za stare u Risnu pozitivno na virus. Dio njih smješten je u bolnicu.

S. Makedonija: Preminule četiri osobe

Četiri osobe preminule su u Sjevernoj Makedoniji od posljedica korona virusa, javila je Maja Blaževska Evrosimoska, reporterka Al Jazeere iz Skoplja

Od početka epidemije u toj zemlji preminulo je 729 osoba.

U posljednja 24 sata utvrđeno je 48 novih slučajeva. 

Prisustvo virusa u zemlji do sada je potvrđeno kod skoro 17.700 građana.

U bolnicama u zemlji liječi se 346 pacijenata, a šest je na respiratoru. 

Slovenija: Preminulo dvoje

Stanje u Sloveniji, u kojoj se zadnjih sedmica epidemiološka situacija pogoršala, ne popravlja se bitno.

Vlada je u ponedjeljak objavila da je zadnja 24 sata sa 909 testiranja potvrđeno 39 novih zaraza, a dvije su osobe preminule.

Dan ranije je sa 1.917 testiranja potvrđeno 159 novih zaraza.

Reprodukcijski broj širenja zaraze i dalje je visok, oko 1,3, što zabrinjava epidemiologe koji upućuju i savjetuju na što dosljednije pridržavanje epidemioloških mjera, a ovih se dana očekuje i donošenje novih mjera za ublažavanje epidemije.

Izvor: Agencije