U Srbiji, BiH i na Kosovu deseci novozaraženih, u Splitu dvoje umrlo

Od početka pandemije na teritoriji Kosova zabilježen je 31 smrtni slučaj povezan s korona virusom (EPA)

Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske izvijestio je da nema novih oboljelih, umrle su još dvije osobe u KBC-u Split, a od 15. juna moguće je održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja. 

“Broj novooboljelih u Hrvatskoj u 24-satnom razdoblju je nula, čime je ukupan broj oboljelih od korona virusa 2.247”, saopštili su iz Stožera, prenijela je Hina. 

Navode da je u zadnja 24 sata testirano 249 ljudi.

Na Kosovu 29 novozaraženih

Dvije preminule osobe u Splitu su ženskog spola.

Stožer je izmijenio odluku o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme epidemije.

Time se od 15. juna, s obzirom na vrlo dobru epidemiološku situaciju, omogućava održavanje sportskih takmičenja uz prisustvo gledalaca.

Na teritoriji Kosova registrirano je 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 1.263, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo u Prištini.

Institut je na Facebooku saopćio da su u ponedjeljak izliječena 22 pacijenata, tako da je ukupan broj izliječenih porastao na 912, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o broju novozaraženih, zabilježen je pad u odnosu na dan ranije, kada je bilo 40 inficiranih osoba.

Na teritoriji Kosova je od početka pandemije zabilježen 31 smrtni slučaj povezan s korona virusom.

Klaster u Modriči 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu objavio je da su u posljednja 24 testirana 184 uzorka, te da su dva bila pozitivna. 

Zaražena je jedna osoba iz Sarajeva i jedna iz Zenice, saopšteno je iz Press službe KCUS-a, prenijela je Fena. 

U entitetu Federacija BiH u protekla 24 sata testirana su 422 uzorka, od kojih je sedam pozitivno, javio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u posljednja 24 sata korona virus je potvrđen kod još 16 osoba. objavio je Institut za javno zdravstvo iz Banje Luke nakon testiranja 298 laboratorijskih uzoraka.

Prema mjestu prebivališta po pet osoba je iz Modriče i Vukosavlja, po dvije iz Prijedora i Čelnica i po jedna iz Banje Luke i Bijeljine, prenosi Fena.

Od novozaraženih, većina predstavlja porodične kontakte zaraženih radnika iz Fabrike “Alfa” iz Modriče. 

Dom zdravlja Modriča i dalje preduzima sve neophodne epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u BiH je korona virusom zaraženo 2.728 osoba, a obavljeno je 72.514 testova.

Novi Pazar i Tutin nova žarišta 

Od posljedica zaraze preminulo je 160 osoba, a oporavilo se njih 2.049.

U regiji je i dalje najteža situacija u Srbiji, gdje su Novi Pazar i Tutin označeni kao nova žarišta. Dešavanja krajem maja rezultirala su skokom broja novozaraženih pa se u COVID bolnici u Novom Pazaru nalazi 40 pacijenata, rekao je upravnik bolnice Faruk Pašović za Novu S.

“Trenutno je u privremenoj COVID bolnici u Novom Pazaru 40 pacijenata. Pre samo pet, šest dana imali smo jednocifren broj. U jednom trenutku bila su samo dva pacijenta. Bili smo gotovo sigurni da idemo prema nuli i da ćemo vrlo brzo gasiti bolnicu. Međutim, u poslednja tri-četiri dana, u bolnicu je primljeno 38 novih pacijenata, tako da smo opet na ozbiljnoj brojci”, rekao je Pašović.

U Srbiji je do sada od posljedica zaraze korona virusom zabilježeno 249 umrlih.

Izvor: Agencije