Oglasi

U Španiji u dva dana spašeno više od 400 migranata

Španija je postala ruta koju izbjeglice i krijumčari ljudima preferiraju u nastojanju da se domognu Evrope.
Ujedinjeni narodi su saopćili da je više od 62.000 migranata preko Mediterana stiglo u Španiju prošle godineEPA

Španska obalska straža spasila je tokom prva dva dana januara 401 migranta na Sredozemnom moru, saopšteno je u Madridu.

Obalska straža je u utorak kod Gibraltara spasila 111 migranata, a u sredu 290 osoba.

U tom delu Mediterana između Afrike i Španije tokom 2018. godine stradalo je 769 migranata, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije - OIM.

Hiljade migranata svake godine pokušava da dođe u Španiju - ili morem, ili ulaskom u njene afričke enklave Melilja i Seuta.

Više od 2.200 stradalih na Mediteranu

Više od 2.200 ih je stradalo tokom 2018. godine u pokušaju da stignu do Evrope preko Mediterana, pokazuju podaci Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Nakon pooštravanja politike prema izbeglicama u Italiji i drugim zemljama, Španija je postala ruta koju izbeglice i krijumčari ljudima preferiraju u nastojanju da se domognu Evrope.

Međutim, krijumčari često prevoze migrante brodićima koji nisu podesni za otvoreno more, što dovodi do brojnih tragedija.

Ujedinjene nacije su saopštile da je više od 62.000 migranata stiglo u Španiju tokom 2018. godine, nakon opasnog puta preko Mediterana, dok ih je 6.723 stiglo kopnenim putem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.