U Sloveniji najveći broj zaraza COVID-om 19 dosad

Novi slučajevi zaraze zabilježeni su i u drugim državama regije (EPA)

U Sloveniji je u posljednja 24 sata, s 3557 testova, potvrđeno 137 novih slučaja zaraze korona virusom, što je 33 više nego prethodni dan i novi je rekordni broj potvrđenih dnevnih infekcija od početka epidemije, objavila je slovenska vlada.

Do sada je najveći broj novih zaraza u jednom danu bio zabilježen 15. septembra, kad je potvrđeno 123 novooboljelih, uz izvedenih 3123 testova, prenosi Hina.

Zbog velikog porasta broja novozaraženih u posljednje dvije sedmice Sloveniju je na listu epidemiološki nesigurnih destinacija stavila vlada Velike Britanije, nakon što su to prethodnih dana već učinile Norveška, Švedska, Litva i Estonija, objavili su u petak slovenski mediji.

Broj aktivnih slučajeva zaraze u Sloveniji je trenutno 1116, od 4195 ukupno potvrđenih zaraza zabilježenih od početka epidemije, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva. Zabilježena su četiri nova smrtna slučaja, pa se broj preminulih povećao na 138.

Budući da se za smirivanje epidemiološkog stanja idućih desetak dana smatra kritičnim, vlada Janeza Janše od subote uvodi obvezno nošenje maski na javnim prostorima poput tržnica, ali i u učionicama te fakultetskim dvoranama. Vlada također razmišlja o mogućem ograničavanju dopuštenog druženja ljudi na najviše šest osoba. Uz to, od iduće će se sedmice rad gostionica, klubova i drugih lokala ograničiti, pa će oni smjeti raditi najduže do 22 sata, a neka ograničenja predviđaju se i za rad prodavnica, najavljuju mediji.

Hrvatska: 234 novozaraženih, šest umrlih

U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze korona virusom te je ukupan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno 2100, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom je liječenju 280 pacijenata, od kojih je 21 na respiratoru. Šest zaraženih osoba je umrlo, prenosi Hina.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 14.513 osoba zaraženih COVID-om 19, od kojih je 244 umrlo, a ukupno se oporavilo njih 12169, od kojih 236 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 8938 osoba. Do danas je na virus ukupno testirano 249.023 osoba, od toga 6137 u zadnja 24 sata.

BiH: 292 novozaraženih, pet žrtvava

U protekla 24 sata, prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH su prijavljeni rezultati testiranja 1.576 uzoraka, od kojih je 194 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U istom vremenskom periodu Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda. Tri pacijenta preminula su u protekla 24 ,sata a jedan pacijent je preminuo 15. septembra i naknadno je unesen u bazu.

Trenutno je u ovom bh. entitetu aktivno 3.939 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U pоsljеdnjа 24 sata u bh. entitetu Republika Srpska izvršеnо је tеstirаnjе 641 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа  pоtvrđеn је kоd 98 оsоba, prenosi Anadolija.

“Možemo ustanoviti da su u pojedinim lokalnim zajednicama, gdje dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, uzroci različiti, ali definitivno su tri najčešća privatne zabave bez kontrole, importovani slučajevi i širenje virusa u privrednim subjektima”, rekao je na konferenciji za novinare u Banjo jLuci Branislav Zeljković, direktor Instituta za jvano zdravstvo RS-a.

U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеn је јеdаn smrtni slučај kоd kојеg је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcu stаriје živоtnе dоbi iz Priјеdоrа.

Dvije nove žrtve COVID-a 19 u Crnoj Gori

U Crnoj Gori preminula su još dva pacijenta zaražena korona virusom, prenosi Anadolija.

Iz Opšte bolnice Berane kazali su da su preminuli pacijenti iz Plava i Bijelog Polja, rođeni 1945. i 1948. godine. Kako se navodi, oni su u toj zdravstvenoj insitituciji liječeni od infekcije korona virusom.

U Crnoj Gori ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom od početka juna iznosi 122, a od početka godine 131.

Izvor: Agencije