U SAD-u najveći dnevni broj novozaraženih od početka augusta

U Holandiji je potvrđeno novih 7.791 slučajeva korona virusa (EPA)

Sjedinjene Države u četvrtak su zabilježile gotovo 60.000 novih slučajeva zaraze novim korona virusom, što je najveći dnevni broj novozaraženih od početka augusta.

Po podacima univerziteta Johns Hopkins, od srijede je na testovima na novi korona virus pozitivno bilo 59.500 osoba.

SAD je također zabilježio 985 smrtnih slučjeva povezanih s korona virusom, no dnevni broj novih smrtnih slučajeva ostao je razmjerno stabilan.

Države američkog Srednjeg zapada, među kojima su Sjeverna Dakota, Južna Dakota i Missouri, u posljednje vrijeme bilježe posebice velik rast novih slučajeva zaraze. Širenje bolesti se premjestilo u ruralne sredine, za razliku od prve faze epidemije kada je zahvatilo gradove na sjeveroistoku zemlje, poput New Yorka koji je bio žarište COVID-a 19, a potom na jugu.

Rast usporio krajem ljeta

Tokom ljeta posebice snažno su zahvaćene savezne države na jugu i zapadu. Rast broja novih slučajeva usporio se krajem ljeta no sredinom septembra broj novozaraženih ponovno je počeo snažnije rasti.

Od početak pandemije korona virusom je u SAD-u zaraženo više od 7,9 milijuna ljudi uz oko 217.000 smrtnih slučajeva, po baltimorskom sveučilištu.

Stručnjaci vjeruju da je broj slučajeva znatno viši od službenih podataka.

U Holandiji je potvrđeno novih 7.791 slučajeva korona virusa, što je najveći broj oboljelih u jednom danu od početka pandemije, saopštio je danas holandski Institut za javno zdravlje.

Zbog povećanog broja inficirabnih osoba, holandska vlada je donijela uredbu o uvođenju djelimičnog karantina kako bi se usporilo širenje infekcije jer je od evropskih zemalja jedna od najviše pogođenih novim talasom virusa, prenosi Reuters.

Ta odluka je stupila na snagu danas.

U Holandiji je od početka pandemije od korona virusa oboljelo 203.954 osoba.

Rekord u Belgiji

Belgija je zabilježila rekordan broj novih slučajeva, njih 7481, objavile su vlasti u četvrtak.

U protekle dvije sedmice Belgija prosječno ima 494 slučaja zaraze na 100 hiljada stanovnika.

Broj zaraženih brzo raste pa je prošlosedmični broj zaraženih, njih 5421, dvostruko veći od broja zaraženih sedmicu ranije.

Većina je slučajeva koncentrirana u prijestolnici Bruxellesu, gdje je zabilježeno više od 880 slučajeva na 100 hiljada stanovnika u posljednje dvije semice.

Ipak, u zadnje vrijeme stopa zaraze raste sporije u Bruxellesu nego u ostalim regijama.

Kuhl od subote u karantinu

Mesto Kuhl, koje se nalazi u regionu Tenengau, na teritoriji austrijske pokrajine Salzburg, od subote će biti pod karantinom, prenosi Tanjug.

To je prvo mjesto u Austriji koje se stavlja pod karantin zbog nepovoljne epidemiološke situacije i ta mjera trajaće do 1. novembra.

Zabrana privatnih proslava i okupljanja se proširuje na cijelu pokrajinu, saopštile su danas vlasti Salzburga.

Registracija gostiju u ugostiteljstvu

U regionima Tenengau, Flahgau, Pongao i gradu Salzburgu đaci od 9. razreda učiće od kuće, a u cijeloj pokrajini uvedena je obavezna registracija gostiju u gastronomiji.

Pored toga uvedena je zabrana održavanja manifestacija ako ne postoji obavezno sjedeće mjesto, nezavisno od toga da li se održava pod vedrim nebom, ili u zatvorenom.

Inače u Austriji ima više “kandidata” za uvođenje tako restriktivnih mjera, a tu su na primjer, a na osnovu epidemiološke situacije, gradovi Vels i Insbruck, Feldkirh, Leoben.

Izvor: Agencije