U regiji više od 270 novozaraženih, Hrvatska bez novih slučajeva COVID-a 19

Epidemiolozi upozoravaju da se građani moraju nastaviti pridržavati epidemioloških mjera (EPA)

Bosna i Hercegovina bilježi 37 novih slučajeva korona virusa u posljednja 24 sata, Srbija ima 82 nova slučaja. Al Jazeerina reporterka iz Skoplja, Milka Smiljevska, javila je da je u Sjevernoj Makedoniji registrovano 111 novih slučaja korona virusa, dok su dvije osobe preminule od posljedica tog virusa. Četrdeset novih slučajeva u nedjelju je registrovano na i Kosovu.

Hrvatska je u nedjelju bila bez novih potvrđenih zaraza.

Novi korona virusa potvrđen je kod još četrnaest osoba, od 212 uzoraka koliko ih je u posljednja 24 sata testirano na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, objavili su bosanskohercegovački mediji u nedjelju.

Trinaest novozaraženih je iz Tešnja, dok je jedna osoba iz Kiseljaka.

Sa 108 zaraženih Tešanj je trenutno treći najpogođeniji grad korona virusom u Bosni i Hercegovini, nakon Banje Luke (618 zaraženih) i Maglaja (146 zaraženih).

Korona virus u Tešnju krenuo je iz jedne fabrike za preradu kože, koja je u međuvremenu zatvorena.

Kantonalne zdravstvene vlasti rekle su da se 80 posto, od preko 330 zaraženih na području Zeničko-dobojskog kantona, zarazilo na random mjestu, zbog čega su pooštrene epidemiološke mjere.

“Nemamo zabilježeno nigdje na Balkanu, ili u Evropi da se proces širi iz privrednih subjekata, pa smo u više navrata pozivali inspekcijske službe i ljude koji su zaduženi za organizaciju posla, odnosno vlasnike privrednih subjekata, da vode računa o higijensko-epidemiološkim mjerama”, upozorio je ranije Adnan Jupić, ministar zdravlja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Devet novozaraženih osoba registrovano je u posljednja 24 sata i u Živinicama, a svi su vezani za porodični klaster u kojem je ranije potvrđeno pet slučajeva.

Četrnaest novih slučajeva korona virusa otkriveno je i u entitetu Republika Srpska, od 398 laboratorijskih uzoraka, koliko ih je testirano u posljednja 24 sata.

Prema mjestu prebivališta po tri osobe su iz Prijedora i Šamca, po dvije iz Zvornika, Modriče i Doboja i po jedna iz Banje Luke i Dervente.

U tom entitetu prijavljen je i jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo korona virusa. Radi se o ženi srednje životne dobi iz Bosanske Gradiške, sa hroničnim udruženim oboljenjima, saopćeno je iz Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Važnost epidemioloških mjera

Vlada entiteta Federacije BiH ukinula je krajem maja stanja prirodne nesreće, proglašenog zbog pandemije korona virusa.
Stanje prirodne nesreće ukinuto je nakon više od dva mjeseca. Odluka je stigla nakon ublažavanja niza mjera, među kojima su i ukidanje samoizolacije i otvaranje granica. Entitetske vlasti u Republici Srpskoj također su ukinule vanredno stanje.

Ipak, epidemiolozi upozoravaju da se građani moraju nastaviti pridržavati epidemioloških mjera, poput lične higijene i zaštite, kao i držanja potrebe distance od drugi ljudi.

Prema podacima državnog Ministarstva civilnih poslova BiH u zemlji je od početka pandemije, proglašena polovinom marta, registrirano više od 2.600 slučajeva zaraze novim korona virusom. Od tog broja izliječilo se blizu 2.000 oboljelih. Preminulo je 160 osoba.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane korona virusom pozvali su sve građane da smanje kretanje i poštuju naložene mjere poput nošenja maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ako nije moguće održavanje fizičke distance od dva metra.

Podsjetili se i na izbjegavanje rukovanja, kao i pojačan režim lične i higijene prostora u kojima se boravi.

“Zbog pojave novih slučajeva zaraze ovim virusom u drugim kantonima Federacije BiH, ali i ostalim dijelovima BiH, Štab preporučuje stanovnicima našeg kantona da smanje kretanje, posebno da izbjegavaju mjesta većih okupljanja, kao i da u slučaju potrebe za putovanjem obavezno poštuju preporučene mjere. Posebno naglašavaju rizik putovanja u područja gdje su registrirani novi slučajevi zaraze”, saopćeno je.

U Srbiji 82 nova slučaja, jedno preminulo

Novi slučajevi korona virusa zabilježeni su i u Srbiji. Prema podacima web stranice Covid19.rs u toj zemlji su u posljednja 24 sata potvrđena 82 nova slučaja virusa COVID-19, čime je ukupan broj oboljelih od početka epidemije u Srbiji porastao na 11.823, prenio je Tanjug.

Jedna osoba je preminula, pa je ukupan broj smrtni slučajeva od posljedica novog korona virusa u Srbiji 249.

Do 15 sati u nedjelju testirano je 3.317 osoba, ukupno 272.502 osobe, a od 475 aktivnih slučajeva korona virusa, na respiratoru je trenutno 15 pacijenata.

Novi slučajevi i na Kosovu

Novi slučajevi korona virusa registrovani su i na Kosovu 

Institut za javno zdravlje Kosova naveo je da bilježe 40 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 1.234 osobe, saopšteno je u nedjelju.

Iz instituta navode da je danas izliječeno šest pacijenata, čime je ukupan broj izliječenih dostigao 890.

Na Kosovu je od početka pandemije zabilježn 31 smrtni slučaj povezan sa korona virusom, prenosi Tanjug.

Hrvatska bez novih zaraženih

U posljednja 24 sata nema novooboljelih od korona virusa, samo 17 osoba još je na liječenju, a dvije su osobe trenutačno na respiratoru, objavio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske, prenijela je Hina.

U Hrvatskoj je od početka epidemije ukupno potvrđenih 2.247 oboljelih, a oporavljenih 2.126 osoba.  Umrle su 104 osobe, stoji u izvještaju.

Dosad je testirano ukupno 68.740 osoba, a u posljednja 24 sata njih 226.

Iz Nacionalnog stožera podsjećaju da se zbog razvoja povoljne epidemiološke situacije nastavilo s ublažavanjem mjera.

Jedan novi slučaj korona virusa potvrđen je u Sloveniji u zadnja 24 sata s 229 testiranja, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

S osamdesetak hiljada do sada provedenih testiranja u Sloveniji je bilo ukupno 1.485 potvrđenih slučajeva COVID-a 19, u zadnja 24 sata nijedan zaraženi nije umro, pa broj preminulih ostaje 109.

Hospitalizirano je trenutno pet pacijenata, a 17 je aktivnih zaraza kod osoba koje bi mogle prenijeti zarazu na druge.

Izvor: Al Jazeera i agencije