U regiji upozorenja na olujne udare vjetra

U prekidu su katamaranske linije na splitskom plovnom području (Al Jazeera)

Hidrometeorološki zavodi zemalja regije upozoravaju na olujne udare vjetra koji će pogoditi pojedina područja Zapadnog Balkana od večernjih sati i tokom noći.

U Bosni i Hercegovini će su večernjih sati i tokom noći na ponedjeljak lokalno izgledni i olujni udari juga brzine od 70 do 85 km/h, javila je agencija Fena.

Jača kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U ovim područjima je moguća i grmljavina.

Hrvatska: U prekidu katamaranske linije

Zbog jakog juga, koji na području srednjeg Jadrana, stvara valove i do 2,5 metra, u nedjelju su u prekidu katamaranske linije na splitskom plovnom području, izvijestila je voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić, prenosi Hina.

Dodala je kako jugo na području srednjeg Jadrana puše snagom od 15 do 36 čvorova.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) je izdao upozorenje da će danas i sutra u prvom dijelu dana u Južnom Banatu puhati olujna košava povremeno sa udarima preko 24 metara u sekundi. Prema prognozi, sutra će u Srbiji ujutro i prije podne biti pretežno oblačno, ponegdje sa kišom, prenosi Tanjug.

Puhaće umjeren i jak južni i jugoistočni vjetar, koji će na jugu Banata i u planinskim predjelima dostizati udare olujne jačine. Poslije podne postepeni prestanak padavina, a zatim i razvedravanje uz slabljenje vjetra.

Izvor: Agencije