U New Yorku razgovori o budućnosti Sirije

U njujorškom hotelu Palace ponovo su počeli razgovori o budućnosti Sirije, nakon što su jutros bili prekinuti. Ministri vanjskih poslova 17 zemalja iz Međunarodne grupe za podršku Siriji, na čelu sa šefovima diplomatije Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Johna Kerrya i Sergeja Lavrova danas nastoje finalizirati razgovore prethodno vođene u Beču, uz nadanja da bi se sve moglo završiti usvajanjem rezolucije na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Dva su glavna cilja – pokretanje političkih pregovora između sirijske Vlade i opozicije te uspostavu primirja, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

I kada se činilo da je moguće usvojiti jedinstvenu rezoluciju, u posljednji tren su izbila neslaganja u vezi članova opozicijskog sirijskog sekretarijata.

Rusija i Iran, javlja Puljić, nisu presretni s nekim njihovim stavovima, naročito kada je u pitanju Vlada Bashara al-Assada. Tako je danas u New Yorku koordinator opozicijskih grupa Riad Hijab izjavio da oni u političku tranziciju žele ući bez Bashara al-Assada. Prije toga su se Sjedinjene Države, Rusija, Iran, Saudijska Arabija i vodeće evropske i arapske zemlje složile u vezi plana o političkom procesu u Siriji, koji treba dovesti u roku od 18 mjeseci do izbora, sve u nadi da će tako okončati petogodišnji građanski rat.

Kompromis za promjenu ruskog stava

Sirijska opozicija želi ući u političku tranziciju u Siriji bez Bashara al-Assada, izjavio je danas koordinator opozicijskih grupa Riad Hijab.

“Tu neće biti popuštanja”, rekao je Hijab.

Cijela ova situacija naglašava duboke razlike među učesnicima razgovora u vezi sudbine Bashara al-Assada kao i vezi buduće političke tranzicije u Siriji.

Zapadne diplomate kažu da su se Sjedinjene Države i Evropska unija, zatim Turska i Saudijska Arabija nevoljno složile da se Assadu dopusti ostanak na vlasti tokom tranzicijskog perioda, što je kompromis kojim su otvorena vrata za promjenu ruskog stava.

„Moskva je jasno stavila do znanja zapadnim zemljama da nema problema s tim što bi Assad trebao otići s vlasti, ako je to potrebno za mirovni proces. Rusija je, zajedno s Iranom čvrsti saveznik Bashara al-Assada kojem vojno pomažu u borbi protiv oporbenih pobunjeničkih skupina“, javlja Puljić.

Riad Hijab, koji se odmetnuo od Assadove Vlade 2012. godine, jučer je u Saudijskoj Arabiji dobio podršku dvije trećine od ukupno 34 opozicijska delegata koja su se okupila u Rijadu kako bi pokazala jednistvo nakon višegodišnjeg političkog rivalstva.

“Oni su oformili sekretarijat od 34 opozicionara, odnosno predstavnika grupa koje se bore protiv Assada. Među njima su i Slobodna vojska Sirije i Ahrar al-Sham, koje su dobile vojnu pomoć Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije. Ali, u tom sekretarijatu nema nikoga iz al-Nusra Fronta, koji je blizak Al-Kaidi te ISIL-a, koji su također Assadovi protivnici”, javlja Al Jazeerin reporter.

Prva opcija – mir

Hijab je novinarima danas izjavio da je Sekretarijat formirao pregovaračku misiju te razne komisije koje se trebaju baviti pravnim i međunarodnim pitanjima te međunarodnom podrškom.

“Nećemo prihvatiti nikakav pritisak. Prije bilo kakvih pregovora Assadove snage moraju implementirati mjere koje od njih tražimo, inače im nećemo moći vjerovati. Riječ je o puštanju zatvorenika na slobodu, naročito žena i djece, zaustavljanju barell bombardiranja i dopuštanja dopreme humanitarne pomoći. Naša prva opcija je mir, ali ako ta opcija ne bude kompletirana, druga opcija (ratna) će se nastaviti i mi nećemo stati sve dok ne ispunimo svoje ciljeve i skinemo s vlasti nelegitimni režim Bashara al-Assada”, poručio je Riad Hijab.

Ranije je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif kazao da ne postoji sporazum o tome koje će grupe predstavljati opoziciju u Siriji na današnjem sastanku u New Yorku.

Američki državni sekretar John Kerry je, poslije tih razgovora krajem oktobra, rekao da Washington i dalje vjeruje da bi se Assadovim odlaskom s vlasti olakšao proces iznalaženja rješenja za sukobe u Siriji i da bi to pomoglo u borbi protiv ISIL-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i iranski kolega Mohammad Javad Zarif ne slažu se s tim, priznao je Kerry, istakavši da će nastaviti zajednički tragati za političkim rješenjem.

Lavrov je naglasio kako vjeruje da o “Assadovoj sudbini treba odlučiti sirijski narod” i kako se nada kompromisu o okončanju četverogodišnjih sukoba, prenio je Reuters.

Izvor: Al Jazeera