U napadima na Sinaju ubijeni deseci boraca

Sigurnosni izvori su rekli da su ubijeni učestvovali u borbama u srijedu, u kojima je poginulo 117 ljudi (AFP)

Egipat je pokrenuo zračne udare na položaje boraca na Sinajskom poluotoku, usmrtivši 23 ljudi, dan poslije najsmrtonosnijeg okršaja u toj regiji u proteklih nekoliko godina, saopćili su sigurnosni izvori.

Izvori su rekli da su ubijeni učestvovali u jučerašnjim borbama, u kojima je, prema riječima glasnogovornika vojske, poginulo 100 boraca i 17 vojnika, uključujući četiri oficira.

Egipatske snage sigurnosti često su bile meta napada, posebno na Sinaju, nakon svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine i žestokog obračuna vlasti s njegovim pristalicama, prenosi Reuters.

Brojni napadi

Za neke od najsmrtonosnijih napada odgovornost je preuzela grupa Ansar Beit al-Maqdis, koja je promijenila ime u Sinajska provincija prošle godine, pošto se zaklela na vjernost grupi Islamska država Irak i Levant.

Aktuelni predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi, koji je, kao komandant vojske, učestvovao u svrgavanju Mursija, rekao je da Sinajska provincija i druge oružane grupe predstavljaju suštinsku prijetnju Egiptu, drugim arapskim državama i Zapadu.

Napad na Sinaju bio je drugi veći napad u Egiptu ove sedmice.

U eksploziji automobila bombe u ponedjeljak u Kairu poginuo je državni tužilac, što je najviši rangirani egipatski zvaničnik koji je ubijen od početka sukoba.

Izvor: Agencije